U Slovačkoj započinju novi život, ali mislima su u Ukrajini

18.04.2022.

11:08

Autor: Andrej Rašljanin/IMS/HRT/I.B.

Iz Slovačke se javio Andrej Rašljanin

Iz Slovačke se javio Andrej Rašljanin

Foto: HTV / HRT

Ujedinjeni narodi upozoravaju da gotovo pet milijuna ljudi koji su izbjegli iz Ukrajine neće imati dom u koji bi se mogli vratiti. Najviše je izbjeglica u Poljskoj - više od 2 milijuna 700 tisuća, slijedi Rumunjska s gotovo 740 tisuća Ukrajinaca, a u Slovačkoj ih je trenutačno više od 330 tisuća. Ondje, na graničnom prijelazu Vyšné Nemecké nema gužve, javio je reporter HTV-a Andrej Rašljanin.

- Ovdje se događalo sve čemu smo svjedočili kad je tek buknuo rat u Ukrajini, no u daleko manjem obujmu. Tijekom dana ovdje je iz Ukrajine ušlo nekoliko desetaka ljudi. Oni na usluzi imaju sve što su imali i na početku rata. Upravo smo svjedočili jednoj situaciji gdje su dvije žene s malom djevojčicom ušle u Slovačku. Djevojčica je dobila slatkiš, stigle su do mjesta gdje je organiziran prijevoz. Ovdje je sve spremno za prvu pomoć, na raspolaganju su im i bankomati, rekao je.

- Razgovarali smo s Ukrajincima, iako se njihove priče individualno razlikuju, svima je zajedničko da im u Slovačkoj započinje novi život, međutim svi su mislima u Ukrajini. Najviše se radi o ženama s djecom čiji su muževi i očevo ostali braniti Ukrajinu, izvijestio je.

- Neki su našli posao koji rade iz Slovačke, uglavnom ne razmišljaju o daljoj budućnosti jer se situacija u njihovoj zemlji mijenja iz sata u sat. Jedino ima je važno da njihove obitelji i prijatelji ostanu živi i zdravi, kazao je.

- Svi hvale Slovake svoje domaćine, omogućili su ima sve što su trebali od potrebnih informacija do smještaja, hrane, svakodnevno druženje na internetu, društvenim mrežama. Na službenim stranicama Slovačke, a i gradova, mogu dobiti sve potrebne informacije, dodao je.

- Prije nekoliko dana objavljeni su podaci istraživanja koje je provela jedna vladina organizacija. Uspoređena su mišljenja Slovaka o ruskoj politici od prije godinu dana i danas. Rezultati su pokazali da je u ožujku 2021. 55 posto Slovaka podržavalo Putinovu politiku, no otkad je počela agresija na Ukrajinu taj broj se smanjio na 28 posto. Osim toga 66 posto Slovaka smatra da je agresija na Ukrajinu neopravdana i ničim izazvana, a 65 posto ih misli da nije samo Ukrajina ugrožena tim vojnim napadom već i susjedne zemlje, izvijestio je Rašljanin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!