Ukrajinski i ruski pregovarači sastavili nacrt sporazuma

16.03.2022.

19:55

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zrinka Grancarić

Zrinka Grancarić

Foto: Dnevnik / HRT

Kako je objavio Financial Times, ukrajinski i ruski pregovarači sastavili su nacrt sporazuma koji sadržava 15 točaka, a koji bi mogao zaustaviti daljnju rusku agresiju.

- Prema onome što je objavljeno, može se reći da su napravljeni veliki iskoraci, a s druge strane su obje strane ostale dosljedne onome što su govorile zadnjih dana. Početne točke su bile da Ukrajina želi u NATO, a Rusija želi kapitulaciju Ukrajine. Od tih su točaka došli daleko, sada s ovih 15 prijedloga, kako je objavio Financial Times, u kojima bi Ukrajina trebala pristati na to da neće ući ni u jedan vojni savez, da na njenom teritoriju neće biti vojnih baza, a isto tako na stolu je pitanje Krima, ruskog jezika kao ravnopravnog u Ukrajini. Ukrajina bi mogla zadržati svoju vojsku, ali ipak u nekim ograničenim okvirima, a Rusija bi se zauzvrat trebala povući sa svih teritorija koje je okupirala od 24. veljače do danas.

Također su na stolu i sigurnosna jamstva zapadnih sila, u prvom redu SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske. To je samo jedan nacrt od kojeg će se početi razgovarati, izvijestila je Zrinka Grancarić za Dnevnik HRT-a.

Postavlja se pitanje hoće li zapadne sile pristati na ovaj prijedlog. Kako kaže Grancarić, isto tako se postavlja pitanje hoće li Ukrajina pristati da ograniči svoju vojnu snagu. Rekla je kako je njezino ministarstvo vanjskih poslova objavilo da će vratiti teritorij Krima, ali i sva područja koja je Rusija okupirala, te smatra Rusiju odgovornom za sve zločine koji su se dogodili.

Grancarić govori kako bi ovaj sporazum, prema navodima Financial Timesa, mogao biti početak nečeg novog, no ono što vidimo kada dvije strane sjednu za stol, samo je javna slika, a tiha diplomacija je ona koja radi najveći posao.

- Ono što trebaju prvo napraviti da bi se o ičemu razgovaralo je prekid vatre, bez kojega nema nikakvog razgovora, rekla je i dodala kako su Ukrajinci spremni za dugi rat i borbu i ne pristaju ni na što osim da je Ukrajina suverena država, s jednom mišlju, a to je: Slava Ukrajini, izvijestila je za Dnevnik Zrinka Grancarić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!