Veliki požar u Sloveniji: Evakuacija u tri sela, gašenje iz zraka otežano zbog dima

21.07.2022.

12:25

Autor: Alenka Marina/HRT/IMS/Hina

Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji

Foto: Crt Piksi / Reuters

Slovenija se već peti dan bori s požarima. Iako se mislilo da je situacija pod kontrolom, na području Krasa vatra se ponovno razbuktala. Na terenu je oko tisuću vatrogasaca. Zbog dima je gašenje iz zraka otežano. Naređena je evakuacija mještana triju sela. Prema procjenama, riječ je o najtežem i najvećem požaru u slovenskoj povijesti.

Snažan vjetar ponovno je razbuktao požar koji se brzo širi prema okolnim selima. Najugroženiji je zaselak Klariči uz talijansku granicu.

Ponovno su oglašene sirene za evakuaciju stanovnika Temnice, Vojščice i Novela. U Kostanjevici na Krasu proglašena je opća opasnost.

- Glavni problem trenutačno je voda. Aktivirali smo sve moguće pokretne cisterne za vodu. U tome pomažu i tvrtke i slovenska vojska koja je na putu sa 6 cisterni. Tu su i vatrogasne cisterne iz cijele zemlje. Pomoć imamo i iz zraka. Čekamo hrvatski kanader, kazao je Marjan Šarec, slovenski ministar obrane

Gašenje iz zraka posebno je teško zbog gustog dima iznad požarišta. Kako bi se spriječio mogući sudar zračnih snaga, hrvatski kanader privremno je vraćen u Pulu gdje čeka daljnje upute, objavila je slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje.

Procjenjuje se da je izgorjelo više od 2000 hektara raslinja.

U 19 slovenskih općina proglašena je vrlo velika opasnost od požara.

- Problem je što se požari pojavljuju diljem Europe i Europski je sustav pomoći jednostavno preopterećen. Najveća prednost Slovenije je to što je mnogo vatrogasaca na terenu, rekao je Robert Golob, slovenski premijer.

Uz stotine vatrogasca u gašenju pomaže i više od 1000 slovenskih vojnika. 

- Stanje u velikom dijelu Europe je kritično. Imamo višestruke požare od Portugala preko Španjolske, Francuske, Italije do Hrvatske, Grčke i Slovenije. To je veliko opterećenje za državne službe i zato EU prima pozive za pomoć, rekao je Janez Lenarčić, europski povjerenik za krizno upravljanje.

Nije dobro ni u susjednoj Italiji gdje je u protekla 24 sata zabilježeno 15 velikih požara.

Najviše na sjeveroistoku. Stanovnici u nekim dijelovima regije Friuli Venezia Giulia pozvani su da ne i zlaze iz kuća zbog gustog dima. Šumski požar nedaleko od grada Lucce u Toskani izazvao je eksploziju spremnika s ukapljenim plinom te je evakuirano nekoliko stotina ljudi.

Zbog požara zatvoreno je brodogradilište u lučkom gradu Montefalconeu.

U Italiji i Sloveniji požari su prouzročili materijalnu štetu, nasreću nije bilo ljudskih žrtava. 

video thumb

Pomoć hrvatskih snaga Sloveniji komentirao je predsjednik Vlade.

- Velika suša pogodila je Europu i izazvala niz požara. Jutros sam razgovarao sa slovenskim kolegom, nakon što smo poslali kanader, danas je u Sloveniju otišao i helikopter. Zbog velikog dima kanader se vratio u Pulu i čeka da se situacija razbistri. Mi ćemo pomoći Sloveniji kao što smo do sada pomagali svim susjedima. Ići ćemo gdje god budemo mogli, rekao je premijer Plenković u Solinu.

Smirivanje na požarištima u Francuskoj i Španjolskoj

Stanje na požarištima u Francuskoj i Španjolskoj u četvrtak je mirnije, nakon dana povoljnijih vremenskih uvjeta, iako Španjolsku u četvrtak čeka novi val ekstremnih temperatura.

U Francuskoj, dva požara koja su u deset dana uništila 20.800 hektara šume u regiji Gironde na jugozapadu i zbog kojih je evakuirano više od 36.000 ljudi nisu se u noći na četvrtak širila, iako su vatrogasci morali na nekoliko mjesta gasiti manje ponovno izbijanje vatre, objavile su u četvrtak ujutro lokalne vlasti.

U srijedu je oko dvije tisuće vatrogasaca uspjelo spriječiti napredovanje vatre zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima, uz snižavanje temperature i višu vlažnost.

Prefektura je ipak upozorila da se gotovo 36.750 evakuiranih osoba još ne može vratiti svojim domovima.

U Španjolskoj, razvoj požara u regiji Aragon na sjeveroistoku "posljednjih sati ide u dobrom smjeru" jer je širenje odmah spriječeno, objavila je regionalna vlada.

Taj požar, koji je počeo u ponedjeljak, proširio se na 14.000 hektara, evakuirano je 1700 ljudi.

- Povratak stanovnika u evakuirana sela sve je bliži, ali potreban je oprez, rekao je regionalni predsjednik Javier Lamban.

Dio autoceste A2 koji povezuje Madrid i Barcelonu, a bio je zatvoren zbog vatre, ponovno je u četvrtak ujutro otvoren, dodale su aragonske vlasti.

Španjolsku u posljednje vrijeme pogađa serija požara kojima pridonosi val vrućine koji je trajao od 9. do 18. srpnja i mogao bi biti dosad najekstremniji, po privremenim podacima nacionalne meteorološke agencije.

Od početka godine gotovo 70.000 hektara u zemlji pretvoreno je u pepeo, što je "praktično dvostruko od prosjeka posljednjih deset godina" u istom razdoblju, rekao je premijer Pedro Sánchez.

Nakon što je temperatura u utorak i srijedu pala, Španjolska bi se u četvrtak ponovno mogla pržiti na 41 Celzijev stupanj na jugozapadu u Estremaduri i na jugu u Andaluziji.

Požar u Ateni pod kontrolom

Velik požar koji je prijetio i samom središtu Atene, srećom, nije tako daleko stigao. Vatra je stavljena pod kontrolu, no najmanje dvoje stanovnika predgrađa Atene hospitalizirano je.

- Policija nam je rekla da napustimo kuće, no teško je ostaviti vlastiti dom. Iako ne bi trebao, na kraju ostaneš, istaknuo je stanovnik predgrađa Atene Dimitris.

- Da, bila sam ovdje i vidjela vatru prekoputa ceste. Htjeli smo vidjeti u kojem će smjeru krenuti. Bili smo kod kuće do tri sata ujutro, a onda smo morali otići, rekla je stanovnica predgrađa Atene Konstantina Yfanti. 

Zbog vrućina umrlo je tisuće ljudi

Gori opet u Portugalu.

- Trebalo je natjerati ljude da čiste zemlju oko svojih kuća. Moja kuća je usred šume, ali sve je čisto. Čistim traktorom. Imam i spremnik sa sto bačvi vode. Pun je pa se mogu zaštititi od vatre, poručio je stanovnik Murce Manuel Lopes.

Rekordan toplinski val donosi velike požare i odnosi sve više ljudskih života. Samo u Portugalu zbog velikih vrućina umrlo je oko tisuću, a u Španjolskoj pet stotina ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!