Blindiranim vozilima u HNB stigle prve novčanice eura

28.09.2022.

19:42

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Euro novčanice stižu blindiranim kolima

Euro novčanice stižu blindiranim kolima

Foto: Marko Lukunic/Igor Kralj / PIXSELL

Pod iznimno strogim mjerama osiguranja, u blindiranim vozilima i u pratnji specijalaca Antiterorističke jedinice Lučko, u Hrvatsku narodnu banku stigle su prve novčanice eura. Za vrijeme transporta dio Zagreba nakratko je bio u blokadi. Takva će se procedura prijevoza novčanica provoditi sve do kraja godine.

Za poseban teret, posebne mjere osiguranja - na putovanju, ali i pri ulasku u Hrvatsku narodnu banku. Prve novčanice eura uoči skorog uvođenja nove valute ne tiskaju se u Hrvatskoj, nego stižu iz inozemstva.

- Praktički u 100-postotnom iznosu ćemo kovanice iskovati sami, s onim hrvatskim nacionalnim simbolima na naličju kovanice. S druge strane, kod novčanica se radi o posudbi. Mi ćemo privremeno koristiti te posuđene novčanice i onda ih isto tako vratiti, izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Zbog sigurnosnih razloga u HNB-u otkrivaju samo da stiže ukupno 350 tona novčanica. Budući da je u Hrvatskoj u optjecaju ukupno oko 42 milijarde kuna, riječ je o više od 5 milijardi eurske gotovine. A sve će se to obavljati preko poslovnih banaka, zatim preko Fine i Hrvatske pošte do građana i tvrtki.

- Od prosinca će krenuti najviše distribucija prema građanima. Postojat će paketi kovanica koji će se moći uzeti i kod banaka i kod Fine i kod Pošte, u protuvrijednosti od 100 kuna. To će na neki način opskrbiti građane početnom gotovinom, izjavio je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Uz banke, Finu i Poštu, velik će teret zamjene kuna u euro osjetiti i trgovine, ponajviše u prva dva tjedna siječnja kada će građani još moći plaćati kunama.

Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, kazala je da će trgovine to osjetiti praktički uz svoj dnevni standardni posao kroz samu konverziju kuna u eure te da je to također dodatni trošak i opterećenje i za djelatnike i za upravljanje kompanijama.

Kako bi se smanjile gužve u bankama i trgovinama, građanima se preporučuje da se što više koriste kartičnim plaćanjem, a od 15. prosinca do 15. siječnja ukidaju se naknade za podizanje novca na bankomatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!