Božićna bajka u Rastokama i slapovi u punoj raskoši

25.12.2021.

19:47

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT

Božićna bajka u Rastokama

Božićna bajka u Rastokama

Foto: Dnevnik / HTV

I dok uglavnom sve u prirodi trenutačno spava zimski san, to se ne može reći za jedan drugi prirodni biser - Rastoke. Slapovi se ovih dana pokazuju u najvećoj raskoši i kao takvi mamac su za posjetiti ih i zimi.

Svaka kuća - jedan slap. I tako cijelo selo. Tu privilegiju da se svako jutro budi sa šumom vode koja se prelijeva preko sedrenih barijera - ima i Franjo Vučetić, iznajmljivač u Rastokama.

- To je poseban osjećaj, kaže - turisti doista vole doći kod nas jer čuju šum vode. A vole i vidjeti ono što čuju. I to je poseban doživljaj. Franjo je, unatoč epidemiji, radio cijelo ljeto. Najviše je bilo, kaže, gostiju s mora.

Dobro posluju i apartmani u samome Slunju. U kući Matije Katića sobe i apartman već odavno su iznajmljeni za blagdane. Nova Godina je popunjena, čak i dani prije, a  malo i poslije. Matija se nada da će biti i bolje.

Rastoke sigurno očekuju bolji dani. Pri samom je završetku projekt Vodene tajne Slunja, vrijedan 20 milijuna kuna, iz europskih fondova. Izgrađene su šetnice i novi drveni most.

- Posjetitelji će imati priliku u biti vidjeti nove vidike u Rastokama što nisu imali mougćnosti dosad. I kružno prošetati. Napokon ćemo dobiti ono što smo dugo priželjkivali a to je ta kružna šetnica oko Rastoka, kaže Dragan Smrzlić, direktor TZ-a grada Slunja.

Nove turističke sadržaje u proljeće jedva čeka i Davor Hrvojević, vlasnik male etnotrgovine. Jer uz jedan kafić i pizzeriju - jedino je još njegova trgovina u Rastokama trenutačno otvorena.

Obližnji advent u Slunju dodatni je sadržaj nakon šetnje uz rastočke slapove. Možete jednostavno i ostati do mraka te uživati u pogledu na obnovljeni i osvijetljeni most Svetog Ivana Nepomuka. Uz koji ide i priča o tom češkom mučeniku.

- Sveti Ivan, koji je bio svećenik, nije htio odati svećenićku tajnu, ispovijed, i bačen je s mosta u rijeku, kaže gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić. Otada je zaštitnik svih mostova, pa tako i ovog u Rastokama. Uskoro će se na ulazu na most postaviti i restauriran kip Svetoga Ivana iz 1886. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!