HUP: Hrvatskoj prijeko potreban pravedniji porezni sustav

03.03.2023.

19:16

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Poreznim sustavom koji teško opterećuje rad i propušta oporezovati prihode od rente, prije svega od najma apartmana, stvara se rentijerska kultura i šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi, kažu poslodavci te traže porezne izmjene. Usto, i oni, kao i građani, nestrpljivo iščekuju što će biti s Vladinim mjerama pomoći od kojih im je najvažnije daljnje kretanje cijena energenata. 

Zadržavanje cijena struje, plina i industrijske pare na dosadašnjim razinama - ključna je mjera koju poslodavci očekuju od Vlade. Vjeruju da će se inflacija uskoro ispuhati, no poslovanje im je i dalje opterećeno previsokim ulaznim troškovima koji poskupljuju njihove proizvode. 

- Tih 180 i 230 eura po megavatsatu i dalje je bilo 4 ili 5 puta više od one razine cijene energenata koja se koristila za kalkulaciju cijena proizvoda u prošloj godini. U tom smislu naglašavam da su onda poduzetnici veliki dio tog troškovnog udara gutali, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Upravo u ovim izazovnim inflacijskim vremenima Hrvatskoj je prijeko potreban i pravedniji porezni sustav.

- Postoji jedan nesrazmjer u oporezivanju rada u odnosu na oporezivanje dohotka od iznajmljivanja nekretnina. Smatramo da je to duboko nepravedno i da bi to trebalo izjednačiti, rekla je Weber.

Oporezivanje najma apartmana sa samo paušalnih 300 kuna najizraženiji je oblik rentijerstva u Hrvatskoj.

- Apsolutno je paradoksalno da imamo situaciju da doista netko ima ozbiljan biznis na koji se suštinski ne plaća nikakav porez. Što ne znači da ga treba opteretiti do mjere da to bude opstruirajuće, ali ga treba opteretiti jednako kao i sve druge u sustavu, rekao je Andrej Grubišić, ekonomski analitičar.

Ministrica turizma zasad ističe nekoliko europskih direktiva koje uvode veću poreznu disciplinu za iznajmljivače apartmana.

- Direktiva je već stupila na snagu s 1.1. gdje se govori o razmjeni podataka između platformi i povezivanje s poreznim sustavima, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Veće porezne škare za iznajmljivače apartmana, ali i druge prihode od rente, složeno je društveno i političko pitanje, pa je upitno kada će i u kojem obliku doći na dnevni red Vlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!