07:00 / 05.04.2021.

Autor: HRT

I izvoznici čekaju cjepivo

I izvoznici čekaju cjepivo

I izvoznici čekaju cjepivo

Foto: Dijana kovaček/Dnevnik/IMS / HRT

Više nego ikad prije, u vrijeme pandemije, hrvatski robni izvoz pokazao je svoju snagu i otpornost. U 2020. godini iznosio je 14,8 milijardi eura, što je na godišnjoj razini pad za samo 2,9 posto. Mnoge su industrije po vrijednosti izvoza i rasle, no mnoge, poput metalske tek trebaju ostvariti svoj puni potencijal ulaganjima u suvremene tehnologije i konkurentnost. No, pojavila se i jedna neočekivana zapreka za rast izvoza u ovoj godini, a to je cijepljenje, bez kojeg im je otežano putovanje i poslovanje. 

Tvrtka Kordun izrađuje metalne proizvode, te bi, kao i druge iz tog industrijskog sektora, mogla proizvoditi i izvoziti mnogo više. Prepreke su im nedostatak radne snage, prevelika davanja državi, ali i zastarjela oprema, koja uvelike zaostaje za suvremenom, robotiziranom proizvodnjom iz 4. industrijske revolucije. 

- Da bi se preskočio taj gap od 1.7 do 4. industrijske revolucije moramo koristiti fondove europske unije, ali samo uz uvjet da to budu bespovratna sredstva 70-80 posto, kao što je to radila Poljska koja ima rast i razvoj industrije, istaknuo je Željko Mažuran, direktor Korduna i predsjednik Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK.

Metaloprerađivačke tvrtke, unatoč svim problemima, posluju s najzahtjevnijim kupcima iz Njemačke, SAD-a i Austrije. Godišnje izvezu u vrijednosti od milijardu eura, oko pola posto naše robne razmjene s inozemstvom. Potencijal je, kažu u Komori, mnogo veći. 

- Neiskorišteni izvozni potencijal gotovih metalnih proizvoda iznosi 439 milijun dolara. Njegovom bi se punom realizacijom izvoz tog tipa proizvoda povećao više od 40 posto, naglašava Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Uza sve probleme, mnoge su tvrtke u ovoj godini ipak očekivale rast izvoza. No on je sada, kaže Darinko Bago iz Hrvatskih izvoznika, prilično neizvjestan, i to zbog cijepljenja.

- Mi smo u nekoliko navrata i samostalno i s HGK i Obrtničkom komorom pisali Stožeru i Vladi da se određeni broj hrvatskih izvoznika cijepi da mogu putovati u zemlje zbog posla. Naime, ne može se sve raditi online, apelira Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Nisu dobili nikakav odgovor, ali, kaže, i naviknuli su da ih se zanemaruje. Moraju se sami snalaziti i na najzahtjevnijim tržištima, i iznova dokazivati da su industrijska proizvodnja i izvoz oslonac hrvatskog gospodarstva čak i u vremenima pandemije.   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!