Kako će se rat u Ukrajini odraziti na buduće mirovine

26.03.2022.

20:00

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Kako će se rat u Ukrajini odraziti na buduće mirovine

Kako će se rat u Ukrajini odraziti na buduće mirovine

Foto: Dnevnik / HTV

Invazija na Ukrajinu izaziva mnoge negativne posljedice na svjetsko i hrvatsko gospodarstvo. Mirovinski fondovi, zbog pada cijena dionica i obveznica diljem svijeta, u siječnju i veljači zabilježili su pad imovine za oko 3 mlrd. kn, a prosječan je prinos bio negativan, -3,27%. No u prvoj polovini ožujka gubitak je djelomično nadoknađen, imovina fondova porasla je za 1 mlrd. kn. Takve su oscilacije u dugoročnim fondovima normalne te ne bi trebale ugroziti buduće mirovine.

Početak godine donio je pad na svjetskim burzama, prvo zbog monetarnih poteza središnje banke SAD-a, a zatim je počela i invazija na Ukrajinu. Sve zajedno smanjilo je neto vrijednost imovine u 4 hrvatska obvezna mirovinska fonda za oko 3 milijarde kuna.

- Međutim, već u prvoj polovini ožujka došlo je, kao što smo očekivali - do velikog oporavka mirovinskih fondova odnosno njihovih udjela. Tako da je u tom dijelu za oko milijadu kuna povećana vrijednost udjela, kaže predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman

Mirovinski fondovi još su težu situaciju imali i 2020., kada im je u prvih 40 dana pandemije vrijednost imovine pala čak 6 milijardi kuna, ali je do kraja godine sve nadoknađeno. Hrvoje Stojić, makroekonomist PBZ Croatia Osiguranja, dodaje kako je kolebljivost na financijskim tržištima gotovo svakodnevni dio poslovanja. Oscilacije su u nekim razdobljima, dodaje, znale biti i veće nego ove godine.

Prinosi hrvatskih mirovinskih fondova, tvrdi Stojić, viši su od prosječnih prinosa zemalja OECD-a. A te prinose treba gledati u razdoblju od najmanje pet godina. Buduća kretnja na burzama ovisit će o intenzitetu i trajanju rata, potezima središnjih banaka i gospodarskom rastu. Žigman napominje kako će se oporavkom tržišta i stabiliziranjem situacije - stabilizirati i prinosi u mirovinskim fondovima.

Ne trebaju se brinuti ni oni koji mirovinu primaju iz državnog proračuna

- Uz sve ove izazove, mirovine nisu uopće upitne. Dakle, likvidonosno svi izazovi s kojima se mi kao proračunski korisnici suočavamo neće ni blizu dovesti ni do kakvih problema i teškoća. Nisu ni u nekim isto tako teškim okolnostima, osobito početkom COVID-a, pa tako neće ni danas, tvrdi ministar financija Zdravko Marić

Problema nije bilo ni početkom krize izazvane pandemijom, kaže ministar, pa tako problema s mirovinama nema ni danas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!