16:09 / 24.09.2021.

Autor: Dijana Kovaček/T.V./Dnevnik/HRT

Domaći stočarski sektor u iznimno je teškoj situaciji

Stado krava na ispaši

Stado krava na ispaši

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Zbog globalnih tržišnih poremećaja, rasta cijena stočne hrane te velikog uvoza mesa, domaći stočarski sektor u iznimno je teškoj situaciji pa je nužna brža i veća pomoć Vlade - kažu predstavnici 6 stočarskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore. Pomoć koju im zasad nudi Ministarstvo poljoprivrede smatraju ponižavajućom.


Milan Lamza iz Svračice nedaleko od Gline nekad je uzgajao 300-tinjak svinja. Danas ih ima otprilike 100-tinu. Kaže, više mu se ne isplati. Ove mu je godine ipak malo lakše nego ostalima, jer je njegov kukuruz, kojim hrani svinje, preživio sušu.

- Bilo je u jedno dva, tri navrata nešto kiše, da je bilo još, bilo bi bolje. Nešto će biti, nije ih skroz spalilo kao na nekim mjestima, kaže Lamza.

Cijene kukuruza, soje, ječma na tržištu su otišle u nebo. Troškovi stočne hrane veći su za 50%, a poskupjeli su i gorivo te električna energija - tuže se stočari nakon još jednog sastanka u Zagrebu.

- Ovdje se može dogoditi da će hrvatski proizvođači mlijeka biti prisiljeni prodati svoje krave jer jednostavno ne mogu servisirati svoju proizvodnju. Može se dogoditi da ostanemo bez hrvatskog mlijeka, ustvrdio je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

- Ja molim i apeliram prema hrvatskoj Vladi, da žurno, što prije, što hitnije reagiraju da nam se zaista ne dogodi katastrofa ovom sektoru, apelirao je Jakov Ćorić, član Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Bez domaćeg mesa, mlijeka i jaja, kažu u Komori, potrošači mogu očekivati velik skok cijena.

- Kada hrvatsko stočarstvo propadne, neće biti laganih poskupljenja, poskupit će 2, 3, a možda i 5 puta za par godina kada hrvatskog stočarstva više neće biti, upozorava Zvonko Širjan, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

U pripremi je program potpora mljekarstvu vrijedan 20 milijuna kuna, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, ali i drukčiji oblici pomoći.

- Ispregovarali smo dodatno povećanje sredstava za dobrobit životinja u iznosu od 220 milijuna kuna. Stanje u sektoru stočarstva na dnevnom je redu sjednice Vijeća ministara EU-a, a u izradi je program pomoći tom sektoru vrijedan 150 milijuna kuna, poručila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Prema procjenama, razmjeri štete u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, pa najavljenu pomoć države u Komori smatraju nedovoljnom.

- To smo prezentirali ministarstvu, to smo prezentirali na Vladi, premijeru, prošlo je mjesec dana, a još nemamo ništa konkretno. Danas su nam ponudili mogućnost od nekakvih mizernih 150 milijuna zbog kovid situacije kojom bi intervenirali u sve sektore. Zamislite što to znači, to je totalna mizerija, to je ponižavajuće prema stočarstvu Republike Hrvatske, ustvrdio je Miško Šklempe, HPK, potpredsjednik Odbora za konjogojstvo i sustav krava-tele. 

Ne pomogne li država više i brže, mnogi će, kažu, morati prodati stoku i zatvoriti farme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!