Napokon znatniji pad cijena goriva - benzin jeftiniji kunu, dizel 50 lipa

25.07.2022.

19:26

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Od ponoći gorivo znatno jeftinije

Od ponoći gorivo znatno jeftinije

Foto: Desizned / Shutterstock

Od sutra nove, niže cijene goriva. Benzin će od ponoći pojeftiniti za 99 lipa po litri, a dizel za 54 lipe. Litra benzina prodavat će se tako za 12 kuna i 3 lipe, a dizel će stajati 12 kuna i 89 lipa. Malo niža bit će i cijena plavog dizela - 9 kuna 25 lipa. Gorivo pojeftinjuje jer je prošloga tjedna pala cijena nafte i vrijednost dolara, te zbog odluke o produljenju mjere o zamrzavanju cijena koju je jutros na telefonskoj sjednici donijela Vlada, a predstavio ministar gospodarstva.

Građanima dobro dođe svako snižavanje cijena goriva. Mnogi pozorno prate njihovo kretanje. Poduzetnicima koji su stalno na cesti i često toče gorivo, nove cijene, kažu, neće previše pomoći. Pojeftinjenje derivata na mediteranskom tržištu dovelo je do pada cijena u Hrvatskoj i prije isteka dvotjednog ritma izmjena cijena.

- Kada smo vidjeli kretanja na tržištu Mediterana prema kojim je cijena naftnih derivata u prošlom tjednu pala odlučili smo promptno reagirati, a sve u cilju zaštite standarda hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Posljednjih godinu dana, kažu stručnjaci, smanjenje cijene derivata na tržištima ne prati cijene sirove nafte.

- Dolazi dosta do špekulativnih cijena tako da uskoro možemo očekivati nastavak ovakve tendencije porasta i pada cijene derivata vezano za cijene na tom našem Mediteranskom tržištu, rekao je Vladislav Brkić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Neizvjesna je i cijena i opskrba plinom pa će sutra europski ministri energetike razgovarati o predloženom planu ušteda za 15 posto. Njemu se zasad protivi 12 zemalja. U Vladi misle da je u Hrvatskoj taj plan ostvariv.

- U razgovoru s članovima kriznog tima jutros kao i s drugim energetskim stručnjacima uštede od 15 % kada govorimo o potrošnji plina za Hrvatsku nitko od njih ne vjeruje da je nama to nešto što je nedostižno ili nešto što bi imalo negativan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, dodao je ministar Filipović.

No iz Petrokemije, koja za proizvodnju gnojiva troši oko 23 posto ukupne hrvatske potrošnje plina, kažu da oni prostora za uštede i nemaju previše.

- Mi već od početka godine optimiziramo naše poslovanje i mi smo već značajno i smanjili potrošnju plina. tako da nekog dodatnog značajnog smanjenja plina, ja ne vidim prostor, dakle mi se spremamo za start, za jesensku sezonu i mi tu neku našu potrošnju potrebnu za proizvodnju moramo imati na raspolaganju, rekao je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije.

U Petrokemiji su zabrinuti zbog previsoke cijene plina. Zato će poskupjeti i domaće i uvozno gnojivo, a to će zatim utjecati i na rast cijene poljoprivredne proizvodnje i hrane. Iz Vlade poručuju, jesenski paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu bit će na vrijeme spreman i objavljen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!