Ogulin: velika investicija u tvornicu drvenih podnih obloga

13.02.2021.

07:07

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ogulin: Velika investicija u tvornicu laminata

Ogulin: Velika investicija u tvornicu laminata

Foto: Dnevnik / HRT

U ogulinskoj poduzetničkoj zoni gradi se novi pogon tvrtke Bjelin, u vlasništvu poduzetnika i inovatora hrvatskih korijena koji živi u Švedskoj, Darka Pervana. Investicija koja će se ostvarivati do 2027. ukupno iznosi 200 milijuna eura, a kada se dovrši, bit će to najveća tvornica drvenih podnih obloga u Europi. To je ujedno jedno od najvećih ulaganja u našoj zemlji. 

Bjelin već godinama uspješno radi u Bjelovaru, Otoku kod Vinkovaca te Ogulinu. U pogonu se proizvode drveni parketi isključivo za izvoz.


- Naša primarna tržišta su Skandinavija, Njemačka, Švicarska, Kina i zemlje okruženja, kaže Stjepan Vojinić, direktor tvrtke Bjelin.


U hrvatskim pogonima radi gotovo 900 ljudi. Samo u ovom ogulinskom na godinu proizvedu 500 tisuća četvornih metara parketa. 


- Ima puno posla, ali sve se stigne i tko god radi plaćen je, kaže radnik Dalibor Pribanić.


- Plače su vrhunske i svake godine se povećavaju, kaže radnik Zvonimir Rupčić.


Povećavaju se i kapaciteti tvornice. U ogulinskoj poduzetničkoj zoni već se naziru obrisi novog logističkog centra i proizvodne hale. Počeo je tako investicijski projekt vrijedan gotovo 2 milijarde kuna. Bingo za Ogulin! 


- Tako jedan veliki sustav opslužuje još puno manjih gospodarskih jedinica, održavanje, dobava materijala, povećanja broja radnih mjesta, objašnjava Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina.


- Već smo počeli zapošljavanja, a prvo veće zapošljavanje bit će u ljeti, otvorit ćemo nekakvih 30 do 50 radnih mjesta, rekao je Vojinić.


To je tek prva faza, do one završne 2027. planira se zaposliti do 600 ljudi. S godišnjom proizvodnjom od 20 milijuna četvornih metara parketa, bit će to najveća tvornica drvenih podnih obloga u Europi, a možda i u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!