Ako ove godine niste pripremili zimnicu - domaće teglice pekmeza i ukiseljenog povrća pronaći ćete na OPG-ovima i lokalnim tržnicama. Cijene su za koju kunu više u odnosu na prošlu godinu, a potražnja za gotovom zimnicom iz godine u godinu raste. Isplativost proizvodnje je pak upitna.
Jesenje magle sve su češće, a minusi na termometru sve su nam bliži. U obitelji Babić zimnica je odavno spremna, treba još pripremiti drva za zimu.
- Ona sprema papriku i te zimnice kojekakve, a ja obrađujem zemlju i tovim ovce, imam ovaca, imam tamo junadi malo i tako - bavim se poljoprivredom. Sad evo i magle i treba spremati drva za zimu, rekao je Stjepan Babić iz Babine Grede.
- Prošle smo godine puno više proizveli, bilo je i više povrća, a ova godina je bila takva kakva je i nismo imali dovoljnu količinu, kazala je Anica Babić.
Pa ovogodišnje teglice zlata vrijede. U pripremu zimnice utkani su sati mukotrpnog rada - što na polju što u preradi. Da je isplativost proizvodnje upitna, slaže se i Barica Grgić, no više od isplativosti cijeni kvalitetu domaćeg proizvoda.
- Kad bismo mi na to gledali imamo li računice, ne bismo ni radili, to iz ljubavi radimo sve, kazala je Barica Grgić.
Iz ljubavi prema starim običajima i proizvodnji vlastite hrane.
- I to je sve s ekouzgojem jer ničim nije tretirano, prskano, sve je prirodno. Ja sve svoje iz vrta prodajem, što god proizvedem to i prodamo jer to je moj trud, mojih ruku djelo, rekla je Barica Grgić.
A djela vrijednih ruku pronašli smo i na vukovarskoj tržnici gdje se cijene kreću od 20 do 40 kuna.
- Ja to radim zato što je mala mirovima, 1620 kn, nemam dosta za život i ovim se nadopunjavam i volim to što radim, ne mislim da nešto vrijedim više, nego mi je važno to što sam kod kuće, rekla je Marija Stojanović iz Vukovara.
I koliko god ove marljive žene naplatile svoje teglice - korist kupca višesturko je veća.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!