Procvat šibenskih baštinskih hotela

22.06.2021.

20:17

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/HRT

Hotel u povijesnoj jezgri Šibenika

Hotel u povijesnoj jezgri Šibenika

Foto: HTV / HRT

Mali baštinski hoteli daju dodatan turistički pečat Šibeniku, gradu s jednom od najvećih povijesnih jezgri na našoj obali. Kao i u cijelom turističkom sektoru, i na njih je poslovanje u COVID uvjetima ostavilo traga, no upravo stoga što su manji smještajni kapaciteti, nadaju se bržem oporavku.


Srednjovjekovna palača u samom središtu Šibenika - prije 6 godina prvi baštinski hotel u gradu. A ove zime jedini otvoreni. Utjecala je prošla godina na sve pa tako i na nas. Mi imamo jednu prednost, a to je sama veličina objekta koji je ipak malo lakše napuniti, kaže voditeljica recepcije Barbara Plenča.

No, i u malim se hotelima pomno prati svaka stavka u poslovnoj bilanci, objašnjava asistent voditelja Odjela hrane i pića baštinskog hotela Mate Goreta. Zimi, kad je hladni pogon, najbitnije je bilo kontrolirati troškove - da tvrtka ostane na nogama, a da radnici budu zbrinuti.

U objektima koji nemaju ni 20 soba, posvećenost gostu je maksimalna, a pristup domaćinski, napominje Ivana Ozretić Biluš, voditeljica Odjela ugostiteljstva baštinskog hotela. Zadovoljan je i turist iz SAD-a Brian Kwan. U Kaliforniji, kaže nema ovakvih hotela i osjećaj je jedinstven.

- Volim male hotele, sastavni su dio staroga grada, samo izađete vani i u povijesnoj jezgri ste, ali i saznati nešto o ovakvom objektu zanimljivo mi je, dodaje Christ Wilson. I to je dodana vrijednost svakog malog baštinskog hotela.

A šibenska povijesna jezgra iznimno je bogata kulturno-spomeničkom baštinom i arhitektonskim detaljima pa ne čudi zanimanje investitora za ulaganje u male hotele. Filip Ćurak, direktor jednog takvog hotela smatra da vrijeme Šibenika tek dolazi.

No, nije novootvoreni baštinski hotel samo dodatna turistička ponuda. Nego i kotačić u razvoju lokalnoga gospodarstva. Nova radna mjesta u visokokvalitetnim sadržajima u još jednoj neizvjesnoj turističkoj sezoni zlata vrijede. I zpošljavaju ljude cijelu godinu, kaže direktor Ureda TZ Šibenika Dino Karađole

Povijesna jezgra šibenski je najvažniji turistički resurs. A mali baštinski hoteli pokazatelj su na koji način obnavljati spomeničku baštinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!