16:43 / 12.07.2021.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Šećerni biznis više nije tako sladak

Šećerna repa

Šećerna repa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon što su zatvorene čak 2 od 3 hrvatske šećerane - ove će se godine šećer proizvoditi samo u Županji. Još do prije nekoliko godina repa se sijala na više od 20.000 hektara. Sada se proizvodnja prepolovila. Da Hrvatska ne bi ostala bez te kulture, ali i njezine prerade, ulažu se dodatni napori, pa bi se u taj sektor u sljedećih 6 godina trebalo uložiti čak 180 milijuna kuna. 

Na poljima su ratari i njihovi strojevi. Žanju se ječam i pšenica. No strahuju za kukuruz, soju i šećernu repu.

- Uvjeti za proizvodnju šećerne repe su bili odlični za sada. Evo sad vidimo da dolje listovi polako žute što znači nedostatak vlage. Negdje već skoro mjesec dana nije bilo uopće kiše, istaknuo je Ivan Poljak iz Lovasa.

Pa ne začuđuje što su mnogi već odustali od nekadašnje kraljice kultura. Što zbog lošijih godina i štetnika, što zbog niskih otkupnih cijena.

- Relativno smo zadovoljni s time. Jest da nije možda nekakva zarada kao prije, ali mi se i dalje nalazimo u tome. Tako da ostat ćemo u tome. Dokle ide, a dokad to ćemo vidjeti, navodi Josip Poljak iz Lovasa.

- Iskreno, najviše smo u šećernoj repi za sada radi potpora na tri godine. Ovo je zadnja godina i vjerojatno ćemo prestati jer nema računa, objasnio je Mario Živković iz Ilače.

Preostalim proizvođačima u odluci možda pomogne novi Vladin Program potpore. Tako bi po hektaru mogli dobiti dodatnih od 1000 do 4000 kuna.

- Mislim, s obzirom na reakciju i ako mi to notificiramo uspješno, da ćemo ostvariti ciljeve da ova preostala šećerana neće biti upitna. Sad smo negdje na više od 10.000 hektara. Cilj nam je i veći. Mi smo ga kvantificirali u programu. I evo vjerujem da ćemo ga održati, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Mi smo stoga i odlučili u idućim godinama podići kapacitet proizvodnje u Sladorani odnosno u šećerani Županja zato što je ključan dugogodišnji program gdje mi kao industrija i naši proizvođači mogu znati čemu se nadati, naglasio je predsjednik Uprave HIŠ-a Željko Zadro.

Ove godine očekujemo urod slatkog korijena od oko 800.000 tona, od kojeg bi se trebalo proizvesti 130.000 tona šećera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!