Gasi se i šećerana u Osijeku

17.02.2021.

19:42

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/HRT

Ni šećer više nije tako sladak

Ni šećer više nije tako sladak

Foto: Dnevnik / HRT

Do prije mjesec dana Hrvatska je imala tri šećerane. Uskoro će imati samo jednu. Nakon gašenja šećerane u Virovitici, gase se i pogoni šećerane u Osijeku. Šećerna repa prerađivat će se samo u Županji. Prvi razlog za takav tužan rasplet proizvodnje šećera u nas je nedostatak sirovine. Ono što posijemo, dostatno je za proizvodnju samo u jednoj tvornici.


Galerija
Nema šećera bez repe, Foto: Dnevnik/HRT
Šećerane se bore za opstanak, Foto: Dnevnik/HRTMinistrica Marija Vučković, Foto: Dnevnik/HRT

Prva je kampanja prerade repe u osječkoj tvornici bila 1906., a posljednja prošle godine. Tvornica je preživjela tri rata, ali ne i onaj tržišni. Nije pomoglo ovom sektoru ni udruživanje triju šećerana, dvaju vlasnika. Dvjestotinjak će radnika, obećavaju, biti zbrinuti otpremninama, nastavkom rada unutar HIŠ-a ili Žito grupacije.


- Morali smo to napraviti.  Koliko god je to teško i meni i ljudima koji ovdje rade, ali jednostavno to je bila odluka kako bi sačuvali barem tu jednu, odnosno kako bi sačuvali proizvodnju šećerne repe i šećera u Hrvatskoj, kaže predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.


- Bili su dosta korektni sa strane Uprave HIŠ-a. Znači sve ostaje za ove radnike koji žele prijeći. Čekamo do idućeg tjedna. I onda ćemo dati odgovore jesmo li zainteresirani ili nismo, rekao je Mato Jakić iz Tvornice šećera Osijek, dok njegov kolega Krunoslav Jalovičar navodi kako  njemu nitko nije ništa ponudio.  -Ja sam tu godinu i pol. Pravo na otpremninu nemam po zakonu i to je to, rekao je.


Nedostatak sirovine glavni razlog


Ključno za opstanak ove industrije bilo je osiguranje sirovine. A nje je i unatoč izdašnim potporama sve manje. Prije ulaska u Europsku uniju repu smo sijali na čak 30 tisuća hektara. Danas sijemo triput manje.


-Ne možemo proizvaditi nešto na čemu stvaramo gubitke kao što šećerane ne mogu prerađivati šećer kad konkurentniji dolazi iz Mađarske, Francuske, Njemačke itd., pojašnjava Stjepan Zorić iz Erduta. 


Ministrica će tražiti pomoć Europske unije


-Ono što mi možemo učiniti je pokušavati osigurati odgovarajuće potpore, ne samo dohodovne proizvođačima, nego i investicijske potpore i to radimo. Investicijske potpore proizvođačima šećera, ne samo proizvođačima šećerne repe, nego i šećera, a nastojat ćemo motivirati Europsku komisiju za dodatne mjere, komentirala je najnoviju situaciju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Možda to pomogne da uvozni, jeftiniji šećer, i nedostatak šećerne repe ne presude  proizvodnji šećera, nekad vodećem hrvatskom izvoznom proizvodu, kojeg smo u posljednjih dvadesetak godina plasirali na inozemno tržište u vrijednosti od 2 milijarde dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!