Trijumf Dalmatinaca usred Manhattana

22.06.2021.

07:00

Autor: Marija Dujmić/M.M./Regionalni dnevnik/HRT

Trijumf Dalmatinaca usred Manhattana

Trijumf Dalmatinaca usred Manhattana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dalmatinska maslinova ulja na velika su vrata ušla na svjetsku scenu i to u samu svjetsku elitu. Na nedavnom najprestižnijem natjecanju ulja u New Yorku, svojevrsnom maslinarskom Oscaru, dalmatinska su ulja osvojila čak 46 medalja.

Trijumfirali su Dalmatinci usred Manhattana, na svjetskom šampionatu maslinovih ulja, i ovo će se veliko natjecanje pamtiti upravo po dalmatinskom ulju.

- Mislim da trebamo i dalje nastaviti i da ovo nije kraj, ovo je tek jedan početak jedne velike priče dalmatinskog uljarstva modernog doba, rekao je Toma Makjanić, maslinar iz Dola, otok Hvar.

Napokon je dalmatinsko ulje izašlo iz anonimnosti, a osvojene medalje samo su potvrda kvalitete na međunarodnoj sceni. Pokazali su da mogu konkurirati najboljim regijama svijeta. Zajedno s istarskim maslinarima, Hrvatska je na natjecanju u New Yorku postala prava maslinarska velesila, osvojivši 4. mjesto, iza Italije, Španjolske i Grčke. Osim individualnih medalja, zanimljivo je da je i nekoliko dalmatinskih uljara osvojilo prestižna zlatna priznanja za kvalitetu.

- Ovo priznanje znači mi puno u smislu sve ove godine truda, rada na kvaliteti i na poboljšanju usluga ljudima, rekao je Ivica Miljak, uljar iz Vrsina.

A sve je organizirao Tomislav Duvnjak iz Vodica, također zlatni iz New Yorka. Tek malobrojni su se lani pojavili prvi put u New Yorku i osvojili prestižna priznanja, jer Dalmatinci nisu voljeli natjecanja. No, proradio je dalmatinski dišpet.

- Ako treba ići ćemo od kuće do kuće, po Dalmacij, vidit ćemo tko ima super ulje, tko ima etiketu, tko ima OPG prodaju, jer jedino tako se može ići u New York na takvo natjecanje. Morate imati svoju prodaju, etiketu. Ne ide u New York netko tko ima bilo kakvo ulje, zna se da u New York i na takva natjecanja idu samo vrhunska, super ulja, kaže Tomislav Duvnjak, maslinar i uljar iz Vodica.

Istra se dokazala kao najbolja maslinarska regija, jer su se Dalmatinci tvrdoglavo držali gesla - što ću se ja natjecati kad je moje bolje od njegova. No, ovogodišnji New York mijenja sve iz temelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!