Obitelj Volarević izvozi sadnice mediteranskoga bilja i loznih cijepova

05.02.2022.

07:00

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prud pokraj Metkovića

Prud pokraj Metkovića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Volarević iz Pruda pokraj Metkovića već 20 godina bavi se rasadničarstvom. U početku je to bila mala proizvodnja za domaće tržište, no većina njihovih sadnica mediteranskoga bilja i loznih cijepova, odlazi u izvoz. Godišnje ih proizvedu oko šesto tisuća.

Veći dio proizvodnje je na otvorenome, a dio u plastenicima i staklenicima. Nekad im je tržište bila samo Hrvatska, no da nisu uspjeli izvoziti, teško bi u toj proizvodnji opstali. Izvoze u sve susjedne zemlje, od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore do Italije.

- Recimo za Srbiju idu agrumi što je smiješno, ali u Beogradu imamo dva, tri vrtna centra što snabdijevamo s mediteranskim biljem. Izvozimo i u Crnu Goru i Sloveniju. U Italiju idemo s listopadnim sadnicama, a kod nas ovdje svaka godina je drugačija, naglasio je Rade Volarević.

Nekad, kad sve sadnice ne bi uspjeli prodati, morali su ih uništavati, no danas je drukčije.

- Prije smo ih palili dosta jer se ne bi se prodalo i nismo imali kuda s robom. Sada imamo pakirnicu i sve to ide u kontejner, poručio je.

Obiteljski je to posao koji se nastavlja u vinogradima, i to u najmlađem hrvatskom vinogorju, u Komarni. U ekstremnim uvjetima uzgoja loze zbog velike strmine, krša i kamena vapnenca koji upija vodu, i plavac mali posađen je na neuobičajen način.

 - On je posađen u redove i postavljena je armatura upravo zbog samog navodnjavanja vinograda. Navodnjavanje se provodi smo u slučajevima ekstremnih suša, istaknuo je Josip Volarević.

Osjetili su i oni koronakrizu na tržištu, no zahvaljujući odanim klijentima i turistima nije bilo znatnijeg pada. Kao i svi gospodarstvenici, raduju se Pelješkom mostu.

- Moje mišljenje da će most preporoditi sve branše, pa i vinarsku, jer moramo znati da i kupci i turisti čim spomenete granicu imaju averziju, jer nose alkoholno piće i nerado ga kupuju, nerado ga nose, kazao je Mate Volarević, rasadnik Prud, Metković.

U vinogradarstvu i vinarstvu obitelji Volarević naglasak je na autohtonim sortama plavcu malom, pošipu i dubrovačkoj malvaziji od koje su proizveli i prvi pjenušac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!