Domaću srdelu ne tražite u našim ribarnicama do početka ožujka

26.01.2022.

16:29

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/HRT

Ribarima će dio mirovanja biti plaćen

Ribarima će dio mirovanja biti plaćen

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije mjesec dana uveden je još jedan lovostaj na srdele kojim se želi očuvati riblji fond. Naime, Pravilnikom o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom od 25. prosinca 2021. do 28. veljače 2022. uvedena je privremena obustava lova na srdele. Ribarima to odgovara jer će im dio mirovanja biti plaćen.

Vidite li da se srdela prodaje na ribarnici, budite sigurni da nije iz našeg mora, jer već mjesec dana zbog lovostaja naše plivarice miruju. 


- Protekle dvije godine nam nije bilo ništa plaćeno, a ove godine će nam biti mjesec dana plaćeno, što smatram da je dobro, da ćemo pokrpati neke rupe, remonte mreža, brodova, i ujedno ćemo malo zaštititi riblji fond, kaže Antun Frančić, predsjednik udruženja ribara Kaštela. 


- Onda nam je dopušteno dva mjeseca ribolova kroz veljaču i ožujak. Što mi kažemo, kroz mjesečeve faze, imamo dva mraka da odradimo, onda nastupa lovostaj od 1. 5. do 1. 6., koji bi isto navodno trebao biti plaćen, kaže Frane Palada, ribar iz Kaštel Sućurca. 


Prvi lovostaji na srdelu počeli su prije desetak godina i trajali su mjesec dana, od polovine prosinca do polovine siječnja. No, sad su oni sve dulji i dulji, a ribarima se plaća mjesec dana. 


- Taj mjesec dana će nam biti plaćen od 16. 1. do 16. 2., s tim da se brod ne smije odriješiti od rive ili ako je na škveru. Može se odriješiti i raditi nekim drugim alatima, ali ovo je isključivo za srdele, neće biti plaćeno, kaže Frančić. 


S tim jednim plaćenim mjesecom ribari će pokriti barem dio troškova i pokrpati mreže koje im u ribolovu uništavaju dupini i tune. 


- Cijena nafte je skočila, dosta je ulaganja, tehnika se prati, napori su veliki... Napretka ima, ali je težak i krvav, kaže Palada.


- Kad svijetlimo, dođu dupini, rastjeraju nam ribu. Mi 'ajde, zapasat ćemo da ulovimo bilo što, još nam iskidaju mrežu. Nije to da napravi pet-deset, to napravi po 200 rupa. Te rupe, To je malo oko, to je problem tašelavati, krpati, ističe Frančić.


Domaću srdelu ne tražite u našim ribarnicama do početka ožujka jer plivarice do tada ostaju vezane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!