Maslina kao polikonična vaza, novi način rezidbe za više ulja

03.04.2022.

17:58

Autor: Marija Dujmić/Plodovi zemlje/HRT

Maslina kao polikonična vaza, novi način rezidbe za više ulja

Maslina kao polikonična vaza, novi način rezidbe za više ulja

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Do prije nekoliko dana, kiše u Dalmaciji nije bilo od početka prosinca. Sušu su masline podnijele crpeći posljednje zalihe vode i maslinari su strahovali. Srećom kiša je pala i to baš koji dan nakon što je ekipa emisije Plodovi zemlje snimila reportažu s maslinarima iz okolice Trogira.

U kamenu i iz kamena rastu masline Ante Dorića iz Slatina, na otoku Čiovu. Da je u nekoj drugoj zemlji možda bi bila i turistička atrakcija, jer uzdahe mami i pogled na Split i pogled na suhozide, rukom sazidan spomenik i budućim pokoljenjima podsjetnik na težak, težački rad predaka.

Naradio se šjor Ante slažući sam kamenje oko maslina - a ono mu je razlog više da uživa u svom masliniku. Ne muče ga ni godine ni to što je snage manje nego prije 20 godina, više ga muči to što kiša već dugo nije pala pa su masline žedne, jer sad im je vlaga najpotrebnija.

Ante Dorić

Ante Dorić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

- Već se vidi na stablima da maslini nedostaje vlaga i ako ne dođe kiša posljedice će biti teške. List je počeo mijenjati boju a to znači da nedostaje vlage. Iako sam ja sve svoje masline pokrio kamenjem i ono zaštićuje - to neće biti trajno. Ako ne dođe kiša bit će gora godina nego lani, kaže.

Navodnjavanje 'Sizifov posao'

Maslini treba vode, svjesni su maslinari. Svi bi oni rado navodnjavavali svoje masline, ali u mnogim dalmatinskim maslinicima baš kao i ovdje bio bi to 'Sizifov posao'. Kiša bi uistinu bila spas poljoprivrednicima. Boje se da se ne ponove protekle godine kad su kiše padale zajedno s jakim vjetrom baš u vrijeme cvatnje maslina zbog čega je urod bio drastično smanjen na mnogim područjima.

Kao i voda važna je i obrada tla oko maslina, posebice nakon rezidbe, a ovdje se sve radi ručno, jer nikakva mehanizacija ne može u maslinik. Ulje je zato vrhunske kakvoće, a Ante svoje iste kupce ima već dugi niz godina i ne želi ih razočarati. Vjeruje da, unatoč raznim drugim poskupljenjima, cijenu svog ulja neće morati povećavati. No, godina je duga a do berbe daleko.

U kamenu i kršu ipak se nešto vlage zadrži dulje

Miroslav Pavičin inženjer je brodogradnje, a maslinarstvo mu je ljubav. Masline je već orezao i zaštitio. Sve je grane namazao vapnom u kombinaciji s modrom galicom, s dodatkom malo sumpora. Tijekom vremena shvatio je, kaže - da je onda maslina zaštićena od crva. I Miroslav željno iščekuje kišu. Važno je to jer je maslina u fazi pupanja i zemlja bi trebala biti vlažna.

Miroslav je pod masline bacio tampon - kombinaciju zemlje i kamena. Tako rade i u vinogradima, jer kamen najbolje štiti. Masline koje su uz suhozid bolje su na vrućini zaštićene i bolje se čuvaju od topline, kaže.

Novi način rezidbe - polikonična vaza

A maslinari iz Udruge maslinara „ČIOVKA" iz Slatina sa zanimanjem su pratili edukativna stručna predavanja koja su zajednički organizirali Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstva poljoprivrede. A riječ je bila o zaštiti i novom pristupu rezidbe maslina.

- To je pristup malo intenzivnije proizvodnje. Uzgojni oblik se zove polikonična vaza. Ništa novo, poznato je u razvijenijim zemljama. Na jednom deblu se poslože 3 do 4 piramide a da se ne radi kao što smo naučili na naopaki kišobran. Režemo od vrha prema dolje i izvan prema unutra. Ako obratno radimo, stablo izdužujemo i dolazimo na početak - onda imamo duge i gole grane što nam nije cilj, objašnjava Žarko Kovačić iz Ministarstva poljoprivrede.

Novi pristup, ističe struka, praktičniji je i jeftiniji, posebice u nedostatku radne snage s čime se susreće sve više maslinara. Nije pogrešno ako se rezidba radi na tradicionalan način. S polikoničnom vazom postiže se da maslina ima veću količinu lista na manju količinu drva.

- Uvijek nakon rezidbe obavezno se treba proći maslinik. Bilo bi idealno isti dan proći bakrenim sredstvom. Treba izvršiti zaštitu toga dana, jer događa se greška da maslinari koji imaju problem s rakom masline čekaju 10 do 15 dana da orežu cijeli maslinik, a to je prevelik period. Bakterija će se u tih 10 dana proširiti, njoj je dovoljno 2 do 3 dana da na svježu ranu uđe u novi rez, kaže Silvija Marušić iz Ministarstva poljoprivrede.

Dezinfekcijom protiv raka masline

Zbog velikog mraza 2018. u mnogim maslinicima pojavio se rak masline koji utječe na slabije prikupljanje ulja. Iznino je važno da se alat za rezidbu obavezno dezinficira alkoholom pri svakom stablu, ali i da se zaštite grane nakon rezidbe.

- Kod pilanja debljih grana sigurno bi bilo dobro nanijeti malo gušću smjesu dopuštenog bakrenog sredstva. Maslinari doslovno kistom to nanesu. Nakon sušenja može se upotrijebiti i voćarski vosak, dodaje Marušić.

Mnogi su maslinari već orezali masline, no na mnogim mjestima rezidba će još potrajati. A dugo očekivana kiša pala je baš kad sam završavala pisanje ove reportaže. Hoće li to biti dovoljno za spas poljoprivrede, znat će se tek kad bude reakcije na vlagu u zemlji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!