Jesu li hoteli put opstanka domaćih poljoprivrednika

31.12.2021.

07:01

Autor: Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Sve je manje uzgajivača peradi u Dalmaciji. Mnogo je teškoća u proizvodnji pa opstaju samo uporni i borbeni, a to su oni s vlastitom prodajom ili oni koji su barem dio proizvodnje uspjeli prodati domaćim hotelima.

Farma Milivoja Dragoševića u Košutama jedna je od rijetkih peradarskih farmi u Dalmaciji. Počelo je kao hobi, no danas je to velika proizvodnja sa znatnim prometom svježeg pilećeg i purećeg mesa, ali i 230 zaposlenih.

- Ono što je problem zadnjih godinu dana u cijeloj stočarskoj proizvodnji je ekstremno poskupljenje cijena žitarica i svih komponenata za stočnu hranu koja nam povećava inpute preko 60 - 65 posto. Tako podiže proizvodnu cijenu žive vage, a cijena mesa se nije dizala zbog ekstremnih količina viškova mesa u Europi, kaže Milivoj Dragošević.

Jednaka je potražnja i za domaćim kokama i puricama, pa gotovo 90 posto proizvodnje odlazi na splitsko i zagrebačko područje, uglavnom putem vlastite maloprodaje.

Zbog specifične proizvodnje ne mogu se brendirati kroz trgovačke lance, kaže Dragošević, ali desetak posto porizvodnje plasiraju prema visoko kategoriziranim hotelima i restoranima. Tako mogu postići malo veću cijenu od one koju ima konkurencija sa niskokvalitetnim proizvodima iz Europe.

Domaćih proizvoda bilo koje vrste trebalo bi biti više u hrvatskim hotelima. To bi bio put opstanka domaće proizvodnje, no taj se put čini dalekim jer ugostitelji se radije odlučuju za jeftiniju robu iz uvoza. Dragošević smatra kako se bez intervencije Vlade to neće moći promijeniti.

Primjerice, susjedne Slovenija i Austrija imaju odredbu prema kojoj u njihovim hotelima i restoranima mora biti određeni udio domaćih proizvoda. Takvu praksu trebalo bi uvesti i kod nas da se spasi domaća proizvodnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!