Novi izazovi za proizvođače pršuta

27.07.2022.

07:00

Autor: Marija Dujmić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi izazovi za pršutare

Novi izazovi za pršutare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se pojede oko milijun pršuta na godinu. Domaći proizvođači proizvedu ih oko 450 tisuća pa više od polovine pršuta uvozimo. Od tih 450 tisuća komada domaćeg pršuta, gotovo 90 posto je iz Dalmacije. Uskoro počinje nova proizvodna sezona, koja za proizvođače pršuta donosi - i nove izazove.

U naletu inflacije i poskupljenju svega, od energenata do hrane, pršutari se bore kako bi se cijena gotovog pršuta zadržala približno onoj lanjskoj. Dok uživamo u toj deliciji ne razmišljamo kako je došla do stola i s kakvim se problemima suočavaju proizvođači.  

- Električna energija za privredu skoro 100%, a onda repromaterijal, recimo kartonska kutija do 120 posto dok je vrećica za vakuumiranje poskupjela 50 do 60 posto. Inputi su nam otišli drastično gore, ali borba se nastavlja, govori Vlade Prančić, proizvođač pršuta iz Dugopolja. 

Uskoro kreće nabavka novih svježih butova za pršute koji trebaju zriti i sušiti se najmanje godinu dana da bi bili spremni za tržište. 

- Svinjsko meso je poskupjelo, ako govorimo o butu, je 25 do 27 posto, to je burzovna roba, tako da je teško točno reći cijenu. Koliko ide hrana za svinje gore, žitarice idu gore, mislim da će ići i svinjsko meso jer ne može nitko proizvoditi s minusom pa ni svinjogojci ne mogu. Na to se vežu klaoničari i uz sve to moramo računati kako je inflacija i da ljudi neće raditi za neku siću. Moramo u tomu svemu dizati plaće da bi zadržali radnike, naglasio je. 

Skuplja sirovina za iduću pršutarsku sezonu logično bi značila i skuplji gotovi pršut. No, moramo računati i na one koji ga kupuju pa i sami podnijeti teret inflacije, kažu pršutari. Nadaju da će, unatoč poskupljenju sirovine, ipak nabaviti planirane količine za iduću sezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!