Stotine sorti maslina na jednome mjestu

08.10.2021.

06:50

Autor: Marija Dujmović/Plodovi zemlje/HTV

Masline

Masline

Foto: HRT / HTV

U obitelji Makjanić iz Dola na otoku Hvaru uzgoj maslina je obiteljska tradicija. Najmlađi Toma, zajedno s ocem, već je krenuo djedovim stopama. Uz stari maslinik Toma sadi i kolekcijski nasad s 300 različitih sorti. Bit će to, tvrdi - jedan od najvećih kolekcijskih maslinika na Mediteranu. Njime želi ostaviti traga i u budućnosti.

- Kolekcijski nasad sam zasadio jer sam želio na jednom mjestu, u istim uvjetima ispitati više različitih sorti maslina. Kao i kod svih voćaka tako i kod maslina - razlike u sortama znaju biti drastične. Jedino ispravno je raditi na svom vlastitom znanju i iskustvu, na svom masliniku, da se mogu ispitati najbolje karakteristike i izvući maksimum iz svake sorte, kaže Toma.

Do sada je, kaže, puno naučio o svakoj sorti. Bez problema ih prepoznaje i razlikuje i dobro zna kako se koja ponaša u nasadu. Nije bilo lako ni doći do tako velikog broja različitih sorti - nabavio ih je uz pomoć prijatelja, poznanika, raznih stranica na internetu.

- Jako sam sretan jer je to stvarno nešto po meni specijalno i drago mi je da mogu vidjeti sve te različite sorte, plodove - kako stabla rastu, kako se razvijaju, koliko su otpornat na bolesti, kako reagiraju na tipove tla, hladnoću, vrućinu, sušu, priča Toma.

Toma Makjanić

Toma Makjanić

Foto: Plodovi zemlje / HTV

Prosječni maslinar može prepoznati najviše 10 sorti, no Toma je naučio svaku svoju maslinu prepoznati po listu, plodu, po izgledu i vrsti rasta. Draga mu je svaka maslina, no ima onih koje su mu malo draže. Jedna od njih je 'puiška' - autohtona sorta iz Dola sa Hvara. Uzgajao ju je i njegov djed. Maslina je to, kaže Toma koja iznimno kvalitetno ulje, a može se i konzervirati. 

Izdvaja i 'olijanu', hibridnu sortu nastalu križanjem 'arlekine' i 'arbosane'. Ona je patuljasta, jako rodna. Redovno rađa a na rod dolazi već u drugoj godini. Jednostavna je za održavanje, rezidbu, berbu - prava uljarica, objašnjava.

Toma na svom nasadu još nema sustav za navodnjavanje, no dovozio je vodu u kantama i zalijevao pa je zadovoljan rezultatima. Kiša koja je nedavno pala na otoku Hvaru ipak je malo ublažila situaciju, iako je za neke kulture, pa tako i za masline na pojedinim područjima došla prekasno. Maslina treba vodu, pa je svaka kiša, u bilo koje doba uvijek dobrodošla, no šteta je već učinjena.

Maslinari koji su imali mogućnost zalijevanja imat će nešto bolji urod, dok je kod drugih plod otpao ili ostao malen. A klimatske promjene sa sve višim temperaturama i dugim sušnim razdobljima sve su češće.

- Stanje nije dobro, pogotovo na plitkim terenima, skeletoidnim terenima. Tamo gdje su dublji tereni je nešto malo bolja situacija. Ako usporedim na otoku Hvaru - istočni dio je dosta loš, gotovo nikakav. Izostaju oborine i zato je potrebno navodnjavanje, posebno mladih maslina, uvoznih. Jedina stvar koja može pomoći onima koji nemaju mogućnost navodnjavanja je folijarna gnojidba putem lista, da se maslina održi u kondiciji i uspije, objašnjava Stanislav Štambuk iz Ministarstva poljoprivrede.

Nažalost, mnogi maslinari nemaju mogućnost uvesti sustav navodnjavanja, jer na nekim područjima u unutrašnjosti otoka nema vodovodne mreže. Imaju ono što klima i priroda daju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!