Nova korekcija cijena goriva - jeftinija vožnja na benzin, a skuplja na dizel

18.07.2022.

19:21

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nova korekcija cijena goriva

Nova korekcija cijena goriva

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nova korekcija cijena goriva donosi jeftiniju vožnju na benzin - litra s 13 i pol kuna pada na 13 kuna i dvije lipe. Ali i skuplju na dizel jer ovaj derivat s 13 kuna i osam lipa raste na 13 kuna i 43 lipe. Produljuje se ograničenje cijene plavog dizela na 9 kuna i 45 lipa u sljedeća dva tjedna.


Cijene goriva malo rastu, malo padaju, no sve je to, žale se građani, i dalje preskupo.

- Na ovaj naš standard plaća ovo je previše, da su plaće veće, ok, ali ovako, mislim da je puno.

- Ide predaleko sve, ne znamo kako ćemo izdržati.

- Za naš standard je skupo, za naše plaće, za naše mirovine, to je sve skupo.

Vlada je izjednačila cijene goriva na autocestama i izvan njih. Ukinula je administrativno ograničenje maloprodajnih i veleprodajnih cijena, no i dalje trgovačka marža ostaje na 65 lipa, te su trošarine i dalje smanjene za 80 lipa za benzin te 40 lipa za dizel.

- Da nije bilo tih poteza cijena dizela bi bila 15 kuna i 70 lipa, a cijena benzina 14 i 92 lipe. Prema tome , radimo kao i dosad, vodmno računa o standardu građana i gospodarstva i to ćemo raditi i u budućnosti, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Mali distributeri pozdravljaju izjednačavanje cijene goriva na autocestama i izvan njih, no cijena plavog dizela, a on im čini veliki dio prodaje, još im je, kažu, skuplji u nabavi nego u prodaji.

- Bolje je nego što je bilo svakako, proteklih mjesec dana kad su bile cijene fiksirane i kad nisu bile realne s obzirom na nabavnu cijenu u veleprodaji, tako da sad možemo reći da je malo bolje, ali u suštini nije riješen naš problem, poručuju.

Govoreći o sigurnosti opskrbe plinom, ministar gospodarstva kaže - bit će ga dovoljno za našu potrošnju od 2,9 milijardi kubika plina.

- Naš LNG ima ima ukupno 2.9 milijardi kubika, skladište u Okoliju je 430 milijuna kubika, prema tome imamo dostatne količine kako bi osigurali sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, kazao je Filipović.

No uskoro će i Hrvatska, kaže ministar, objaviti plan štednje energije te preporuke za potrošače, sve u skladu sa skorim dogovorom na razini Europske unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!