Odrekao se prihoda od turizma kako bi ukrajinske obitelji imale dom

21.03.2022.

15:52

Autor: Ana Bralić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ante Jeriko Markoč i obitelji iz Ukrajine

Ante Jeriko Markoč i obitelji iz Ukrajine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Vodice svakodnevno pristižu ukrajinske obitelji, a pomaže cijela zajednica kako bi se što prije socijalizirale u novoj okolini. Vlasnik obiteljskoga smještaja Ante Jeriko Markoč otišao je korak dalje pa se za ovu sezone odrekao prihoda od iznajmljivanja kako bi ukrajinske obitelji imale dom koliko god im to bude potrebno.

Daleko od ratnih zbivanja igra je jedino o čemu sada vode brigu.

- Za svu je ovu djecu sigurnost, koju sada imamo ovdje, najvažnija. Ne pitaju nas za svaki jači zvuk što je to, raduju se što ne moraju više ići u podrum. Samo se žele družiti s ovdašnjom djecom, rekla je Olia Gavriluk iz Ukrajine.

Za to je zaslužan njihov domaćin, vitalni umirovljenik Jeriko. Bez razmišljanja cijelu je kuću, koju inače iznajmljuje turistima, stavio na raspolaganje rodbini svojega gosta Ukrajinca. Svaki ga je dan pitao kako može pomoći.

- Prijatelji si pomažu u nevolji, ne treba kad je dobro, onda ćemo slaviti. Rekao sam da ih samo pošalje, naglasio je Ante Jeriko Markoč iz Vodica.

Pet obitelji, rodbinski povezanih, zajedno lakše podnosi izbjegličke dane.

- Ovdje smo sad mirni i oduševljeni Jerikovom gostoljubivošću i gostoljubivošću Vodičana, to kako su nas svi ovdje primili. Zaustavljaju nas na ulici, pitaju treba li nam što, rekla je Galina Gavriluk iz Ukrajine.

Priskočili su Anti Jeriku svi u pomoć sada kada ima punu kuću. A on je odmah odlučio da ove sezone neće biti iznajmljivač. Obavijestio je institucije, zamrznuo rezervacije.

- Imao sam već rezervacije, ali sam preko agencije rekao da sve odgode. Zamolio ih, još moram odgoditi goste koje sam ja našao, rekao je Markoč.

Sada ima 11 gostiju, a kaže da bi ih moglo još doći. I čudi se kako sve savršeno funkcionira.

- Imam kompjutor, radim. Šestero djece juri po kući i pišem izvješće Nadzornog odbora umirovljenika. To je sve na meni jer ja sam aktivan, rekao je Markoč. 

Sve se radi zajednički i prema dogovoru. Pa se i Jeriko uhvati kuhanja jer želi da se barem jedan dan njegove gošće doista osjete - počašćenima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!