Da bi samo došli u drugu smjenu, pomorci prolaze kalvariju

17.09.2021.

18:32

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pomorci i korona

Pomorci i korona

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Pandemija koronavirusa donijela je goleme probleme i pomorcima na svim svjetskim morima. Upravo o svladavanju tih prepreka u plovidbi raspravlja se na skupštini Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana u Rijeci. Pod motom "Heroji među nama" kapetani brodova traže rješenja za svoje pomorce.

Uvijek je bilo teško, no danas je uistinu iznimno složeno ploviti svjetskim morima. Pandemija je dotaknula sve luke svih mora. Kontrole su rigorozne. Da bi samo došli na brod u novu smjenu, pomorci prolaze kalvariju.

- Pazite, on mora, iako je cijepljen, a ide u Kinu, Japan ili Grčku, mora ići u 14-dnevnu karantenu. Dio obavi kod nas, 4 dana, nešto u avionu, a 10 dana kod nas je zatvoren u sobi, rekao je Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

Ipak pomorci se snalaze. I naši ljudi uspijevaju doći do broda, ukrcati se, odraditi ugovor, često i ostati duže na brodu. Svi oni čekaju bolja vremena.

- Situacija je lakša, ali težimo boljem, moramo vjerovati u bolje sutra, trebamo misliti na bolje, rekao je Nenad Simičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Hrvatske.

Zbog pandemije se često ne poštuju odredbe o trajanju ugovora. Gotovo su zabranjeni izlasci na kopno. Budućnost ovisi o procijepljenosti.

- Nadamo se da će se situacija popraviti u idućem razdoblju. Borimo se već dvije godine. Vidimo bolja vremena, no moram kazati mjere na brodovima su i dalje stroge, rekao je Dimitar Dimitrov, predsjednik Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana CESMA.

Hrvatska je među zemljama koje su nekim mjerama olakšale rad svojim pomoraca. No samo je 50 zemalja za sada potpisalo rezoluciju o pomoći pomorcima. Stoga, treba izdržati kao i uvijek do sada - kažu kapetani u Rijeci

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!