Dani male brodogradnje i turizma

13.05.2022.

08:55

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Dani male brodogradnje i turizma

Dani male brodogradnje i turizma

Foto: HRT / HRT

U Marini Kaštela otvoreni su 14. Hrvatski dani male brodogradnje i turizma. I ove godine namjera je promovirati domaće proizvode za nautiku i turizam - prilagođene potrebama i mogućnostima hrvatskih građana, ali dakako, i onima s dubljim džepom. 

U Marini - tri luksuzna broda, hrvatski proizvod. Ako se rade prema želji kupca - s potpunom opremom stoje između dvjesto i petsto tisuća eura.

- To su, naime, pomoćni brodovi za super jahte, izvorno su tako napravljeni i tako su kvalitetni i toliko koštaju, međutim, u nekim verzijama se mogu napraviti i dostupnim za hrvatsko tržište – kaže Joško Pejković, voditelj prodaje u hrvatskoj tvrtki za proizvodnju brodova.

Na sajmu, koji se već četvrtu godinu zaredom održava na novoj adresi - u Marini Kaštela - pedesetak je hrvatskih izlagača. Bit će predstavljeni mnogi noviteti domaćih, ali i stranih proizvođača.

- Imamo jedan podvodni skuter koji možete koristiti u SUP-ovima na nekakvim bajbotima, na nekakvim plovilima, a ujedno se može koristiti prilikom ronjenja na boce, na dah ili plivanja – ističe Nino Tomšić, vlasnik tvrtke.

Organizatori vole istaknuti kako su proizvodi sa sajma, unatoč kašnjenju na svjetskom tržištu, dostupni odmah.

- Mi smo u kontinuitetu 14 godina, prošle dvije smo odradili teške godine, ove godine sve se to skupa polako vraća na svoje, ali smo se isto tako potrudili da svi oni koji dođu na sajam zapravo kupe nešto i to isto odnesu kući – naglašava Branimir Matijaca, predsjednik Organizacijskog odbora Hrvatskih dana male brodogradnje i turizma.

Predstavlja se nova ronilačka oprema, izvanbrodski motori, popularna elektro-vozila, daske, scuba jetovi, kajaci, oprema za luksuzni turizam. S razlogom, jer samo se u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvari čak 40 posto nautičkih noćenja u Hrvatskoj.

- Imamo tri puta više noćenja u nautičkom turizmu nego prošle godine u isto vrijeme, a što se tiče općenito podataka u turizmu - isto tako smo na 3,2 posto više, što bi značilo u odnosu na 2019. - 84 posto do današnjega dana više noćenja, što su jako dobri rezultati – zadovoljan je Joško Stella, direktor Turističke zajednice SDŽ-a.

Hrvatski dani male brodogradnje i turizma traju do nedjelje poslijepodne, a ulaz je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!