Ni 10 godina od stečaja Dalmacijavina radnici nisu dobili plaće

16.09.2022.

16:32

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zgrada Dalmacijavina

Zgrada Dalmacijavina

Foto: Leonard Nincevic / PIXSELL

Bivši radnici Dalmacijavina traže od Vlade da napokon pronađe način za isplatu njihovih potraživanja. Tijekom stečaja, pokrenutog prije deset godina se i proizvodilo, ali je stvoren i porezni dug, za koji radnici sada tvrde da je otišao u zastaru. Ne odustaju ni od ideje da ih se obešteti za zgradu u Trajektnoj luci.

Ni deset godina od otvaranja stečaja u Dalmacijavinu pomaka nema. Od države, 554 radnika Dalmacijavina, još nisu dobila 64 milijuna kuna za plaće i otpremnine. Radnika je sve manje, neki su umrli.

- Zašto država nema sluha, a ima za hohštaplere, kriminalce, kojima daju otpremnine, koje ne zasluže, koji su odveli poduzeće u propast, pa koji su na koncu i državi puno štete napravili, pita Niko Lacmanović, bivši član Nadzornog odbora Dalmacijavina.

Radnici, koji su, da bi se zgrada u trajektnoj luci sagradila, primali manje plaće, traže da ih se za uloženo obešteti izmjenama Zakona o pomorskome dobru.

- Ovo su jako vrijedne nekretnine i voljela bih da se to riješi u korist radnika, a uz to da i država sama sebe obešteti jer mislim da ovdje ima kapitala za sve, izjavila je Milica Špar, bivša radnica Dalmacijavina.

Državu su zbog toga već i tužili. Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina kaže da se postupak vodi na Vrhovnom sudu RH. Nadamo se, bilo bi pravedno, po svim elementima, da taj sud donese pozitivnu odluku i da se radnici Dalmacijavina naplate, dodala je.

No uvjeti za isplatu nikako da se steknu. Na početku stečajnoga postupka, radilo se, zarađivalo, ali je načinjen i golemi porezni dug - 60 milijuna kuna s kamatama. I to je velik problem, ali nije, kažu, nerješiv.

- Ako Vlada želi, ako Vlada hoće, modela ima. Opet se dogodio još jedan zakonski okvir - da sve tražbine, odnosno potraživanja poreznih tijela, kada nastupi zastara za 6 godina, ode u zastaru, tvrdi Stipović.

Splitska Porezna uprava dug je odbila otpisati. Žalili su se, a ne bude li odlučeno u njihovu korist - uvijek im ostaje 52 milijuna kuna od prodaje tvrtke i europske institucije, koje, u svojoj praksi, ovakav slučaj sigurno još nisu imale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!