Dalmatinci strepe od niskih temperatura i visokih računa

22.09.2022.

17:14

Autor: Anita Markovina Radnić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba utjeha za Dalmaciju

Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba utjeha za Dalmaciju

Foto: HTV / HRT

Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba su utjeha za Dalmaciju, gdje se većina građana grije na struju. Potroše li više od dvije i pol tisuće kilovatsati u šest mjeseci, a to, kažu energetski stručnjaci, čeka mnoga kućanstva, ove zime grijat će se još skuplje.

I ove zime, kao i tisuće Splićana, gospođa Iva grijat će se na struju. Ali umjesto svake noći, peć će puniti svake druge.

- Ako bih je punila svaku noć, prešla bih limit, znači skuplju struju plaćati, što je nemoguće od mirovine. Svi znamo kakve su mirovine i kako umirovljenici inače žive. Pretvorimo se u noćne ptice jer po noći peglamo, po noći peremo, rekla je Iva Tukić, umirovljenica iz Splita.

Zbog novih Vladinih mjera od 1. listopada kućanstva koja u sljedećih šest mjeseci potroše više od dvije i pol tisuće kilovatsati razliku će plaćati po pedeset posto višim cijenama, neka mjesečno i do 150 kuna više.

- Ja još vjerujem da ima vremena da se to sve skupa korigira jer odredba kaže da će se gledati šest mjeseci. Znači, u travnju se može ispraviti sve ako se pokazalo da ovo nije bilo kako treba, rekao je Nenad Kurtović, savjetnik za energiju Udruge Splitski potrošač.

U HEP-u, međutim, ističu kako je, zbog intervencije Vlade, cijena električne energije i dalje manja od tržišne i da će u viši cjenovni razred ući samo veći potrošači.

"Koji na svom kućnom priključku imaju priključena snažnija trošila poput strojeva, sauna i drugih trošila koja se uobičajeno ne koriste u prosječnom kućanstvu", navodi HEP u priopćenju. 

Nenad Kurtović, pak, tvrdi kako će financijski udar u Hrvatskoj doživjeti čak 370.000 kućanstava. A bit će i gore jer i Europska komisija članicama predlaže nove uštede, 10 posto ukupne potrošnje.

- Na način kako se predlaže, da to bude u satima vršnog opterećenja i da to bude deset posto sati na mjesec, to znači tri, četiri sata u danu, kad je najveća potrošnja električne energije, mi ćemo morati smanjiti našu potrošnju, ističe Nenad Kurtović, savjetnik za energiju Udruge Splitski potrošač.

Gospođa Iva kupila je štedne žarulje, bojler rijetko uključuje, kolače još rjeđe peče. I nema, kaže, više od čega uštedjeti.

- Umirovljenici, gdje spadam i ja, svega smo se odrekli. Od mesa ne jedemo teletinu. Janjetina, pojma više nemamo što je to, oboritu ribu neću ni spominjati, kaže.

Energetska alternativa bogodana za sunčanu Dalmaciju zasad je malo korištena - solarna energija. Za potpuno napajanje jednog kućanstva potrebno je u panele uložiti najmanje 50.000 kuna.

- Ukidanjem PDV-a koje je sada Vlada najavila za dio tih fotonaponskih elektrana, kao i na financiranje od strane određenih fondova, može se očekivati povrat investicije u tri, četiri godine maksimalno, rekao je Ivica Buljubašić, projektant fotonaponskih sustava.

Dva su problema u tradicionalno sumnjičavoj Dalmaciji - novca za takvo što nema, a da ga i ima, nikomu se ne da čekati.

Gostujući u Regionalnom dnevniku, direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja Miljenka Kuhar rekla je kako su nakon analize energetskog siromaštva u Zadarskoj županiji došli do zabrinjavajućih podataka.

- Građani žive u većinom starijim kućanstvima, domovima koji su stari između 30 i 60 godina, gotovo 2/3 teško podmiruju svoje račune za energente, 82 posto ispitanika reklo je da imaju problema s grijanjem i da griju samo pojedine sobe, a tek 15 posto grije cijeli stambeni prostor, istaknula je.

Na pitanje koje savjete nude, odgovorila je kako je prvo što bi trebalo učiniti - brtvljenje prozora i vrata kako bi se spriječio propuh ili veća mjera - izolacija zidova, krovova i podova.

Dodala je kako bi trebalo pomaknuti zapreke ispred peći i radijatora te redovito održavati peći i dimnjake.

- Samo 1 milimetar čađe može dovesti do smanjenja učinkovitosti peći za 5 posto, istaknula je Kuhar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!