Za život na selu Karlovačka županija nudi subvencije

11.10.2021.

22:37

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Demografija i mladi

Demografija i mladi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Do kraja godine doznat ćemo koliko Hrvatska ima stanovnika. Kako se suprotstaviti demografskom minusu, znaju u Karlovačkoj županiji. Mladim obiteljima itekako će značiti proračunskih milijun kuna za sufinanciranje izgradnje ili kupnje kuće.

Pas Rexi jedino je društvo 78-godišnjoj Magdi Požar u Netretiću. Prvi susjedi iselili su se u Australiju. No ubrzo će gospođa Požar dobiti susjede. Odmah iznad njezine kuće, Ivona Turić i njezin suprug kupili su zemljište.

- Nadam se da ćemo uz pomoć županije i uz neke pogodnosti APN-a koje nam država daje, uspjeti sagraditi svoj dom, govori Turić.

Mjeru Karlovačke županije, koju su vidjeli na internetskim stranicama, preporučili su i prijateljima. Zagreb i Botinec zamijenit će uskoro životom na selu.

Josipa Muić s troje djece i suprugom, na drugom je kraju županije, u Donjem Taborištu kod Slunja. Kaže da su već u nekoliko navrata mislili otići. No situacija im se promijenila, dobili su poslove za stalno i odlučili nadograditi svoju kuću. U dogradnji će im pomoći županija sa 75.000 kuna. Izgradnju, dogradnju ili kupnju kuće županija će sufinancirati za još 14 obitelji.

- U idućoj godini, idemo ponovno s tom mjerom. Osigurat ćemo toliko sredstava koliko će biti potreba, rekla je Vesna Hojsan Dolinar, zamjenica karlovačke županice. Uvjet je samo da nitko nema drugu nekretninu u vlasništvu i da želi - život na selu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!