Postpandemijsko stanje u KB-u Dubrava, više onkoloških bolesnika

11.02.2023.

20:31

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/A.S.

Postpandemijsko stanje u bolnici

Postpandemijsko stanje u bolnici

Foto: Dnevnik / HRT

Večerašnji gost Dnevnika HTV-a je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava. S njim je razgovarala novinarka Zrinka Grancarić.

Vrijeme pandemije je iza nas. KB Dubrava tada je bila COVID bolnica, od 2020. pa do danas kroz nju je prošlo više od 9000 COVID bolesnika. 


- To su uglavnom bili teži bolesnici, bio je to jedan veliki broj bolesnika i jedno veliko izazovno vrijeme, rekao je Lukšić.

Kaže da su iz ove dvije pandemijske godine naučili mnogo u stručnom pogledu, ali i u ljudskom. 

- Počeli smo zbrinjavati bolesnike, a bolest je bila nova, o kojoj nismo znali puno, u vrlo teškim i posebnim trenucima. Zaustavili smo se svi u svojim redovnim djelatnostima i počeli liječiti jednu bolest, odnosno bolesnika od jedne bolesti, kazao je.

Tvrdi da je taj period potaknuo da se vidi što mogu napraviti i da si međusobno pomažu. 

Primjer je suradnja kirurga i Zavoda za rehabilitaciju. Rekao bih da je na ovoj razini veća nego što je bila prije jer smo se u COVID-u svi zajedno borili i hrvali s istim problemom, dodao je Lukšić. 


Rekao je da se osjeća veći priljev pacijenata kroz hitnu službu u posljednja dva do tri mjeseca. 

- Kako su počele redukcije u zagrebačkim bolnicama, imali smo prosječno oko 180 bolesnika u hitnoj službi. Sada je taj broj oko 220, osjećamo veći priljev. 

Veći je i priljev onkoloških bolesnika nakon što su prestali biti COVID bolnica. 

- To su često onkološki bolesnici koji se javljaju s naprednijim oblikom bolesti, kazao je.

Poručio je da bi važnu ulogu u povećavanju svijesti o raku debeloga crijeva osim struke trebali imati i mediji. 

- Mi u KB-u Dubrava imamo dobar program u prevenciji raka dojke. Možda treba aktivniji ciljani pristup građanima koji imaju probavne smetnje da se jave ranije na preventivni pregled, poručio je Lukšić.

Kaže da su medicinske sestre i tehničari bili najviše uz bolesnike tijekom pandemije i da su podnijeli najveći teret. 

- Sigurno je da treba naći načina da se riješi njihov status i učiniti sve da ih se zadrži u sustavu javnog zdravstva, jer bez kvalitetne njege bilo koje liječenje nije potpuno, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!