07:00 / 22.02.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hrvati godišnje bace 400 tisuća tona hrane

Hrana

Hrana

Foto: Ilustracija / Pixabay

U Europskoj uniji svake godine nastaje gotovo 90 milijuna tona otpada od hrane. Prevelika proizvodnja i prekomjerno bacanje hrane problem je u cijelome svijetu pa i u našoj zemlji, gdje godišnje bacimo oko 400 tisuća tona, odnosno 100 kilograma godišnje po stanovniku. Kako bi smanjili rasipanje hrane, uštedjeli novac i zaštitili okoliš, Ministarstvo poljoprivrede nastavlja kampanju "Pojedi, podijeli".

Domaći lanac trgovina koji se učestalo širi ima manje od jedan posto otpada hrane. Sve prehrambene proizvode pred istekom roka trajanja radije doniraju nego bacaju.

- Nakon što smo mi nagradili ljude da su napravili trgovačku akciju, roba dođe pred istek roka trajanja mi ju snizujemo za 20, 30, 80 posto samo da se proda a onda nakon toga doniramo hranu, kaže Dragan Munjiza, direktor maloprodajnog lanca.

Velik dio donacija prikuplja Caritas, no korisnici su i socijalne samoposluge, pučke kuhinje, beskućnici. Doniranje hrane te higijenskih potrepština zaživjelo je u Hrvatskoj i zahvaljujući Banci hrane.

- Taj projekt traje dvije godine, još se uhodava. Imamo otprilike 23 tvrtke koje su uključene u IT sustav i ovom prilikom pozivam donatore, poručuje Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

U lancu opskrbe hranu bacaju svi - proizvođači, trgovci, hotelijeri, bolnice, škole. No najviše ipak potrošači.

 -Tu nas čeka veliki posao. Studije pokazuju da se najveći dio otpada stvara se u kućanstvima , neki govore da je taj udio od 53, neki idu do čak 70 posto, kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

 Hrvatska baca poražavajuće velike količine hrane, godišnje čak 400 tisuća tona. I u svijetu propadne čak trećina proizvedene hrane.

-Zvono za uzbunu je doista upaljeno. Europska komisija je odlučila uvesti kao cilj do 2030. prepoloviti ove količine na nivou potrošača, kaže Branka Ilakovac, predsjednica CEPOH-a.

''Pojedi, podijeli” naziv je promotivne kampanje Ministarstva poljoprivrede. Izdali su sektorske vodiče kako bi višak hrane svi u lancu opskrbe optimalno iskoristili i manje bacali u smeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!