16:43 / 02.03.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Humanitarna akcija "Gradimo kuću za potresene"

Dom za potresene

Dom za potresene

Foto: HRT / HRT

Dražen Frua, šibenski meštar vrijednih ruku, početkom veljače počeo je izrađivati dijelove za drvenu montažnu kuću. Zadao je sebi cilj napraviti udoban dom od 20-ak kvadrata, koji će imati verandu i sve potrebne prostorije za ugodan život. Njegovu je ideju podržala šibenska udruga Park, koja je organizirala humanitarnu akciju. Prikupljena je polovina iznosa za sav potreban materijal i prijevoz, a donirati se može i dalje.

Kamen po kamen - palača, letva po daska - udobna kućica. Tako gledajući drvenu građu u svojoj konobi i snimke s područja pogođenog potresom, u Draženovoj glavi rođena je ideja. Napravit će nekome dom - jedini uvjet - da se budući vlasnik bavi glazbom.

- Htio bih da to bude neki underground jer i sam ovdje u Šibeniku volim taj šibenski underground - tu nikad nema novca, nema tko da ti pomogne i, eto, ja bih volio pomoći baš nekom takvome - kaže Dražen Frua.

A kad se male ruke slože, sve se može. Prikupljena je polovina potrebnog iznosa, kućica već dobiva svoje obrise. U 20-ak kvadrata stambenoga prostora s verandom smjestit će se jedna potrebita obitelj, svejedno je li u Sisku ili Petrinji.

- Znamo tu već sad i razne bendove i razne DJ-eve i oni će nam pomoći jer sigurno imaju informacije s terena koja je familija ostala bez kuće, a da je povezana s glazbom, s muzikom što kaže Frua, tako da ćemo naći stvarno neko dobro rješenje - objašnjava Igor Bergam iz udruge Park.

Kućica se gradi u segmentima, radi se i namještaj po mjeri. Sve će se prevesti na trajno odredište, a zatim u nekoliko dana i montirati. Što se više donacija prikupi, nečiji će budući dom biti bolje opremljen. Jer, kako kaže Dražen, bilo bi dobro da je sve opremljeno, tako da ljudi uđu unutra i imaju ponešto u frižideru, u ormaru, da ne bude prazno.

Vrijedna ekipa marljivo radi kad god ima slobodnog vremena. Jer cilj im je zajednički - uskoro nekome darovati novi dom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!