Knin veliko gradilište

06.06.2022.

20:27

Autor: Ana Bralić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Knin veliko gradilište

Knin veliko gradilište

Foto: Dnevnik / HRT

Knin je veliko gradilište. Programom regeneracije malih gradova na ratom stradalim područjima, svojevrsnim pilot-projektom Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, u grad se ulaže gotovo 170 milijuna kuna. Svi su kninski projekti sufinancirani europskim novcem, a namijenjen je za poduzetništvo, turizam i komunalnu infrastrukturu.


Napokon radovi u gradskoj jezgri - europskim novcem uređuje se stara tržnica i 3 objekta. 

- Uređujemo i poslovne prostore i stambene prostore koji će biti namijenjeni za nužne kadrove ovdje u gradu. Primarno liječnike, profesore..., govori Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

Hvata Knin korak i sa suvremenim tehnološkim trendovima. Pa je u nekadašnjoj zgradi Učiteljske škole uređen Informacijsko-inovacijski inkubator.

- U ovom trenutku je otvoren javni poziv za prihvat prvih stanara u inkubator. Već sad imamo zainteresiranih. U ovom trenutku prikupljamo prijave. Javni poziv je otvoren do iskorištavanja kapaciteta, naglašava Ivona Grcić, ravnateljica Lokalne razvojne agencije "Matica" Knin.

Novi proizvodni kapaciteti planirani su u susjedstvu - bivša tekstilna tvornica preuređuje se u Poduzetnički centar. Većinu hala zakupio je austrijski investitor. A Kninjanima je ulaganje u poduzetničku infrastrukturu bilo primarno.

- To će stvoriti nova radna mjesta i donijeti novu vrijednost u grad, zadržati postojeće stanovnike, vratiti jedan dio onih koji su napustili grad, a s druge strane, brinemo se i ovoj društvenoj infrastrukturi, rekao je gradonačelnik.

Pa se ulaže u pješačko-biciklističke staze, šetnice, terene za sport i rekreaciju.

- Sportsko rekreativni centar Marunuša koji sasvim pristojno izgleda, još bolji će biti kad se završi, rekao je Bruno Rašić, tajnik Zajednice sportova Grada Knina.

- Mislim da jesmo pokrili socijalnu komponentu, poduzetničku komponentu, sportsko rekreacijsku i kulturnu te turističku, tako da smo zaista zadovoljni onim što je realizirano, odnosno što će biti realizirano do kraja iduće godine, istaknula je Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima Intervencijskog plana Grada Knina. 

Ukupno se u Knin ulaže više od 22 milijuna eura.

- Nama je to nemjerljivo. Da nije bilo ovog Intervencijskog plana, da nije bilo Programa integrirane regeneracije, mi ne bismo jednostavno tolika sredstva kroz dugo, dugo razdoblje uspjeli uložiti u ovakve projekte, naglasio je gradonačelnik. 

Dovršava se njih 8, a uskoro počinju radovi i na kninskoj tvrđavi. Interpretacijski centar multimedijska dvorana, vinoteka, suvenirnica - novi su sadržaji planirani na jednoj od najvećih europskih utvrda.


- Cilj je promijeniti lice grada što bi bez europskog novca bilo teško. 170 milijuna kuna uložit će se u Knin izvijestila je za Dnevnik HRT-a Ivona Ramadža Čolić.

To su 3 gradska proračuna rekla je Zdenka Gugo, voditeljica intervencijskog plana grada Knina te dodala kako se mora imati u vidu da je Knin deprimirano ratom gradsko područje što je i razlog zašto je izabran za područje gdje će se provoditi intervencijski planovi. Rekla je kako će se provedbom ovih projekata poboljšati kvaliteta života stanovnika grada Knina, omogućujući im zaposlenje i deficitarnom kadru stambene jedinice.

- Europski fondovi će promijeniti sliku grada na bolje, naglasila je i dodala kako bi se do kraja ove godine u Kninu trebalo zaposliti 70 ljudi, a kada će poduzetnički centar raditi u punom kapacitetu, bit će zaposleno do 300 ljudi.

Kazala je kako će se indirektno kroz djelatnosti u turističkom sektoru biti i veći broj.

- Investitori su odabrali Knin zato što im je tu znatno povoljnija atmosfera za poslovanje, što im omogućava da budu konkurentniji na tržištu. Knin je kroz realizaciju ovog projekta i realizaciju poduzetničkog centra došao do toga da imamo puno više zainteresiranih nego što imamo prostora, tako da se Knin priprema za izgradnju novog objekta koji će ponuditi potencijalnim investitorima i poduzetnicima za zakup, naglasila je Gugo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!