Medved: Premijer će sutra obaviti konzultacije

22.02.2022.

20:22

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved

Foto: HTV / HRT

Gotovo pet sati trajao je sastanak vladajuće koalicije, na kojem nije postignut dogovor tko će biti novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, i na tom mjestu naslijediti Darka Horvata. Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je nakon sastanka da HDZ ima potporu koalicijskih partnera za imenovanje kandidata kojeg će premijer odabrati.


Medved je rekao da je koalicija stabilna i čvrsta, a partneri daju jednoglasnu potporu Vladi.

Aktualno je bilo pitanje novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon razrješenja Darka Horvata.

S obzirom na informaciju o prijedlogu da će novi ministar biti Stjepan Čuraj, rekao je da je ideja predsjednika Vlade bila da se učini gesta prema liberalnim strankama, koalicijskim partnerima, da se imenuje Čuraj, kao aktivan član Stožera za sanaciju posljedica potresa na Banovini.

- Ta ideja nije jednoglasno prihvaćena, HDZ će do kraja ovog tjedna iz svojih redova predložiti novog ministra. Cilj je u što kraćem vremenskom periodu popuniti ovo prevažno mjesto u Vladi RH, rekao je.

Rekao je da imaju potporu koalicijskih partnera za imenovanje kandidata kojeg će premijer odabrati.

Ponovio je da je Čuraj državni tajnik u Ministarstvu financija i vrlo je aktivno sudjelovao u radu Stožera u Petrinji, ali i svim programima i projektima vezanim uz obnovu Zagreba.

- On je duboko uključen u sve procese vezane za obnovu, rekao je.

Predsjednik Vlade će, najavio je, sutra obaviti konzultacije i poduzet će se sve da se što prije imenuje ministar.

- HDZ ima velik broj osoba koje ispunjavaju te uvjete. Uz samog ministra ojačat će se i sam resor kako bi u potpunosti mogao odgovoriti izazovu. Slijedi još snažnije povezivanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fonda za obnovu Grada Zagreba s resornim ministarstvom kako bi se intenzivirala obnova, rekao je Medved.

Hrebak: HDZ treba predložiti kandidata za ministra graditeljstva

Nakon sastanka u Banskim dvorima nastavljene su daljnje konzultacije, a u 18 sati održana je i telefonska sjednica Predsjedništva HSLS-a.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak potvrdio je za HRT da premijer Andrej Plenković ima punu podršku te da je vladajuća većina stabilna.

- Stajlište HSLS-a je da HDZ predloži svog kandidata iz resora graditeljstva koje se bavi obnovom potresom pogođenog područja, rekao je Hrebak.

Naglašava da je u resoru graditeljstva potrebno učiniti goleme iskorake, posebno u obnovi potresom pogođenih područja te, ističe, osigurati da Hrvatska za to dobije što više novca iz Fonda solidarnosti EU-a.

- Mi nismo protiv nikoga, samo smatramo da HDZ treba ponuditi svoga kandidata, iz resora graditeljstva, dodao je.

Ovaj tjedan novi ministar

HDZ će danas ili tijekom sutrašnjeg dana predložiti novog kandidata iz redova HDZ-a, no samo ime, odnosno koja je to osoba, za sada nije komunicirano.

Ovaj ćemo tjedan, svakako u petak, imati novog ministra graditeljstva i državne imovine, ističe izvor iz Vlade.

Ako se ne postigne dogovor oko Čuraja, neće se lomiti koaliciju, rekao je izvor iz Vlade, jer nema panike.

Kada govorimo o upražnjenom mjestu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, premijer je htio učiniti gestu i ponuditi taj resor jednom od koalicijskih partnera te je predložio da kandidat za ministra bude Stjepan Čuraj (HNS), rekao je izvor iz Vlade. O tom prijedlogu HDZ se složio sinoć na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, a o tome se govorilo i na današnjem koalicijskom sastanku.

Reformisti: Ministar iz redova HDZ-a

Nakon završetka sastanka, predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da su podržali pravo mandatara da u okviru postojećih koalicijskih dogovora predloži kvalitetnog ministra iz redova HDZ-a po svojoj procjeni, a da za sve ostale dogovore i odluke konzultacije još traju.

- Dali smo svoje viđenje, u okviru šire rekonstrukcije može se razgovarati o gospodinu Čuraju, rekao je.

Čačić je ovih dana više puta ponovio da će podršku Vladi dati ako za novog ministra bude izabrana, kako kaže, stručna osoba. 

Marić: Čuraj se dobro uklopio

Prethodno je ministar financija Zdravko Marić komentirao moguće imenovanje Stjepana Čuraja na mjesto sada već bivšeg ministra Darka Horvata. Rekao je da se Čuraj u Ministarstvu financija dobro uklopio u tim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!