Žestoki napadi iz Srbije zbog zabrane uvoza ruske nafte

07.10.2022.

19:13

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lisa Leutner/Bernadett Szabo / Reuters

U sklopu novog europskog paketa sankcija Moskvi, koji stupa na snagu početkom prosinca, zabranjuje se uvoz ruske nafte i Srbiji preko hrvatskog teritorija. To je izazvalo žestoku reakciju predsjednika Aleksandra Vučića i njemu sklonih medija u zemlji. Njegovu tvrdnju da je ipak uspio odgoditi primjenu te odluke premijer Andrej Plenković ocijenio je besmislenom. Sva sirova nafta koju Srbija uvozi, dolazi tankerima do Omišlja na Krku. Odande se preko Jadranskog naftovoda transportira više od 3 milijuna tona godišnje do rafinerije u Pančevu, gdje se dalje prerađuje. Iz Rusije je tankerima stizalo u prosjeku oko 15 posto srbijanskih potreba za naftom, koja je posljednjih mjeseci bila znatno jeftinija na tržištu. Upravo to, ali i strepnja od mogućih sankcija, razlozi su zbog kojih je Srbija povećala uvoz sirove ruske nafte na čak 60 posto.


Niz napada iz vrha srbijanske politike ne prestaje. Zbog  Aleksandar Vučić pred kamerama se i jučer i danas žestoko obrušio na Hrvatsku.

- Oni imaju neke posebno potrebe za svoju rafineriju pa su i sebe izuzeli iz nabavljanja, iz nabavke, ne znam, nekakvog lubrikanta.

Oni su sebi dali za pravo da pomažu Rusima, da plaćaju nešto Rusima, ali su pokušali, daju sebi dodatno za pravo da to Srbiji oduzmu, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

I dok Vučić tvrdi da je uspio odgoditi sankcije protiv Rusije, koje pogađaju i Srbiju, premijer Plenković - to opovrgava. Odluka, naglašava, nije odgođena, nego stupa na snagu u prosincu.

- Nije ovdje jučer došao gospodin Vučić i izborio se za neku odgodu. To je 'nonsense'. Srbija danas može preko Krka, preko Jadranskog naftovoda uvesti koju god hoće naftu, osim ruske, rekao je Aleksandar Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

- Ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu, a koja nije ruska, i prerađivati je u pančevskoj rafineriji, u čemu je onda problem?, upitao je.

Problem zato vidi srbijanska premijerka, koja tvrdi - ovo je otvoreni čin neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

- Hrvatska želi koristiti svoju poziciju kao zemlja kroz koju JANAF prolazi da politički utječe na neke stvari u Srbiji koristeći energetiku. To je neprihvatljivo, rekla je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije.

Žestoko napadaju i srbijanski mediji - uz salve uvreda, vrištećih naslova i skandaloznih poruka. Iako je ta odluka donesena konsenzusom svih članica Europske unije, optužuju Hrvatsku da je spriječila izuzeće za Srbiju.

- I predsjednik i premijerka i ministar, da ne govorim ovo što čitam, ove gnjusne komentare u srpskim medijima. Ovdje ispada kao da je Hrvatska nešto sama od sebe smislila jer nema što od sebe raditi nego da, eto, napakosti Srbiji. To su izrazito smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze, rekao je Plenković.

Reakcije su se nizale i u Saboru.

- Moram reći da mi se iznimno sviđa onaj stav koji je jučer Andrej Plenković dosta jasno, eksplicitno iznio. Logičan i jedini ispravan i pošten stav, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

- Bilo kakva inicijativa s hrvatske strane se naziva ustaškom, spominje se Jasenovac, spominje se srpska nejač. Klasične srpske laži, rekao je Stipo Mlinarić, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

- Čini se da se konačno bliži trenutak u kojem će Vučić morati donijeti odluku gdje on geostrateški pripada, želi li Srbija ići putem euroatlantskih integracija ili će ostati u rusko-kineskoj sferi, rekao je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Realnost je da ne možeš sjediti na dvije stolice i očekivati da ti se to jednog dana neće obiti o glavu, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Ne možete aplicirati ili podnijeti zahtjev za ulazak u Europsku uniju, a onda to izigravati i praviti se nevješti, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

I dok je Hrvatska zauzela jasno stajalište, Srbija se ne miri odlukom, no Vučić tvrdi da za uvoz nafte - ima rješenje i za sutra najavljuje obraćanje naciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!