Novi prosvjed na Krki: "Osjećamo se kao Indijanci u rezervatu"

14:34 / 25.07.2021.

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/B.A./HRT

Prosvjed u Lozovcu

Prosvjed u Lozovcu

Foto: Dnevnik / HRT

Danas je održan još jedan u nizu prosvjeda mještana naselja uz gornji tok rijeke Krke protiv zabrane kupanja i ribolova u Nacionalnom parku. Ovaj put nisu se kupali na Skradinskom buku, nego prosvjedovali ispred zgrade pošte. 

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Ana Bralić, prosvjednici su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva. Traže osnivanje zajedničkog tijela u kojem će biti predstavnici svih naselja uz rijeku Krku te da u Upravnom vijeću Nacionalnog parka bude i predstavnik lokalnog stanovništva.


I dalje traže izmjenu pravilnika o zaštiti i očuvanju prirode i da ona bude donesena u suradnji s lokalnim stanovništvom.

Nije im jedini problem, kažu - iako se to tako ističe u medijima - zabrana kupanja podno Skradinskoga buka jer, kažu, kupa se podno sedrenih barijera na mjestu na kojemu nije ugrožen temeljni Krkin fenomen.


Kažu da ih dodatno bole brojne zabrane i pritisci na način raspolaganja njihovom imovinom.


- Osjećamo se nepoželjni od strane parka, osjećamo se kao Indijanci u rezervatu. 1985. godine, od osnutka parka, prema nama se ponašaju kao prema najgoroj invazivnoj vrsti koju treba iskorijeniti. Rezultat toga je da, umjesto da živimo od parka i za park te da sudjelujemo kao najvažniji čimbenik očuvanja prostora, nas je svake godine sve manje i manje, rekao je na prosvjedu Dominik Čogelja iz Lozovca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!