"Nijedan lajk nije vrijedan ljudskog života ili trajnog invaliditeta"

10.04.2023.

19:18

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mario Ćužić, HŽ Infastruktura

Mario Ćužić, HŽ Infastruktura

Foto: HTV / HRT

Statistika zadnjih šest godina je vrlo poražavajuća. U zadnjih šest godina dogodilo se 15 nesreća povezanih sa strujnim udarom. Od toga je 13 puta bilo riječ o penjanju na vagone.

Šest je osoba u tom razdoblju smrtno stradalo, deset je teško ozlijeđeno, a uglavnom je riječ o maloljetnicima ili mlađim punoljetnicima.

- Izražavam u ime HŽ Infrastrukture žaljenje, a mladiću želim brz i uspješan oporavak. Statistika je nažalost vrlo porazna. Problem je taj što mladi ne shvaćaju posljedice penjanja na vagone. Strogo je zabranjeno penjanje, hodati uz prugu, kretati se mostovima gdje vlakovi voze. To je naznačeno s tablama svugdje, rekao je Marijan Ćužić, član Uprave HŽ Infrastrukture, gostujući u središnjem Dnevniku. 

Čak se može dogoditi strujni udar i unutar dva metra od vagona. 

- Mladi se varaju, misle da se moraju uhvatiti za vodove da bi ih struja stresla. Mi u kućanstvu koristimo uređaje s naponom od 220 volti, ako se uređaj pokvari, struja vas može ubiti. Ovdje govorimo o struji jačine 25 tisuća volti, što je 113 puta jače nego u kućanstvu. Dovoljno je da se nalazite u strujnom krugu unutar dva metra da vas struja strese, pojašnjava. 

Ćužić kaže da se ulažu sredstva u nadzor na kolodvorima, ali da je isto tako nemoguće cijelu željezničku infrastrukturu osigurati na taj način.

- Potrebno je raditi edukaciju, raditi s mladima, biti prisutan u školama te upozoravati na probleme koji se događaju, ističe dodajući da se ljudi ne pridržavaju propisa sve do onog kobnog trenutka, no onda je kasno.

Što se tiče reakcije nadležnih službi, kažu da oni uvijek reagiraju kada vide djecu u prekršaju, no da je problem da se ovakve stvari događaju uglavnom noću te da je teško to primjetiti golim okom. 

- Poruka za roditelje. Radite na edukaciji djece. Mislim da niti jedan "lajk" nije vrijedan ljudskog života ili trajnog invaliditeta, zaključuje član Uprave HŽ Infrastrukture Mario Ćužić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!