Oprez, kriminalci ne biraju! 'Nemojte biti naivni, nema lake zarade'

16.05.2021.

10:37

Autor: Jasmina Grbavec/Potrošački kod/HRT/V.G.

Internetska prijevara

Internetska prijevara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Damir Grašić žrtva je online prijevare. Zbog svoje naivnosti i u želji da pomogne poznanici ostao je bez 300 eura. Ništa nije upućivalo na prijevaru sve dok zahtjevi za isplatu novca nisu počeli svakodnevno dolaziti. Sve je prijavio policiji koja poručuje da će oštećeni teško do svojeg novca.


Razočarano i bespomoćno - tako se osjeća gospodin Damir Grašić nakon što je nasjeo na klasičnu internetsku prijevaru. S profila njegove poznanice stigla mu je poruka da joj hitno treba novčana pomoć. Kako je riječ o osobi koju poznaje, nije dvojio i uplatio je 300 eura.

- Naredni dan zatraženo je od mene da pošaljem još 500 eura. Naravno to nisam jer sam se rasrdio i opet je došla poruka hitno treba, smrtni slučaj je u pitanju, govori Damir Grašić, žrtva internetske prijevare.

Ni slutio nije da je njezin profil hakiran. Da je žrtva prijevare, shvatio je nekoliko dana poslije - nažalost prekasno.

- Nije mi bilo ni na kraj pameti. I nije mi sad toliko krivo da sam prevaren - naivnost je to. Meni je krivo da insititucije, koje bi trebale to rješavati, ne rade svoj posao, poručuje Damir.

Ipak - obratio se policiji i prijavio slučaj. Ondje mu je rečeno da će teško doći natrag do svojeg novca, s obzirom na to da je riječ o međunarodnoj prijevari. U međuvremenu, zahtjevi za uplatom novih sredstava stizali su svakodnevno. Pomislio je da će, ako nastavi komunikaciju s kriminalcima - policija lakše doći do njih.

- Ako ja pošaljem u Doboj ponovno neku najmanju svotu koju je moguće, a budući da se to u pošti podiže, mora biti naznačeno gdje i kada, rekoh treba samo prevarante pokupiti. Odgovor je bio - pa ja ja očito gledam puno krimića.., govori Damir.


Damir Grašić

Damir Grašić

Foto: Potrošački kod / HRT

Građani bi trebali biti bolje zaštićeni

Nije stvar u novcu, ali kaže - građani bi trebali biti bolje zaštićeni. Svjesni su toga u policiji. Gospodin Sever na takvim i sličnim slučajevima radi punih šest godina. Nije baš jednostavno doći do počinitelja, a zbog čega drugog, nego spore birokracije. Policijski službenici moraju se držati pravila i procedura.

- Idemo prvo putem međunarodne policijske suradnje, tražimo podatke koje smo prikupili. U slučaju traženja podataka putem neke banke ili novčarske ustanove moramo ići preko državnog odvjetništva gdje tražimo nalog za pružanje međunarodne pravne pomoći odnosno europski istražni nalog, kaže Mario Sever, iz službe kriminalističke policije PU međimurske.

Slučaj se komplicira kada je riječ o internetskim prijevarama međunarodnog karaktera.

- Onemogućeni smo ponajviše iz razloga jer internet štiti na neki način identitet takvih osoba. Tendencija je rasta od 2015. godine. Broj prijavljenih stagnirana nekih 10-tak prijavljenih kaznenih djela tijekom godine a tako je bilo i prošle godine, kaže Sever.

Statistika nije dobra

Statistika nije dobra - u prosjeku riješe tek svaki peti slučaj. No zabrinjava ona crna jer većina građana ne prijavljuje takva kaznena djela, nerijetko iz straha ili srama. Najčešći su "mamac" lake novčane zarade.

- Javljaju vam se neki brokeri, nude vam da uložite u određeni dio, je li to nafta, zlato ili nešto i obećavaju vam veliku novčanu zaradu, govori Sever.

Upozorava da je primijećen novi oblik internetske prijevare za oglašivače na Njuškalu.

- Predstavljaju se kao kupci da žele kupiti taj proizvod, na Whatssup aplikaciju dostavljaju jedan link gdje potencijalna žrtva mora unijeti sve podatke sa svoje kartice. Čak i verifikacijske brojeve na poleđini kartice, nažalost dogodilo se ali srećom u jako malim brojkama da su ljudi nasjeli na taj oblik, objašnjava Sever.

Policija je tu da pomogne, ali najbolja je prevencija, kaže, oprez jer kriminalci ne biraju.

- Nemojte biti naivni, to je bit svega. Nema lake zarade, a kriminalci jako dobro znaju na koju kartu treba igrati i nažalost događa se, poručuje Sever.

Slučajevi poput gospodina Grašića pokazuju da, bez obzira na dobru volju i želju za pomoći, opreza nikad dosta. Jer nikad ne znate gdje i kada vreba netko tko vas želi nasamariti i iskoristiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!