Što stoji iza izvanrednih otkaza u riječkom KBC-u?

19.08.2022.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

KBC Rijeka

KBC Rijeka

Foto: HTV / HRT

Tri zaposlenice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkoga KBC-a dobile su izvanredni otkaz. Uprava KBC-a tvrdi da su zdravstvene djelatnice počinile višestruke teške povrede obveza iz radnog odnosa.


Otkaz u pisanom obliku, poštom na kućnu adresu, dobile su smijenjena predstojnica Klinike, bivša glavna sestra i jedna medicinska sestra.

U obrazloženju otkaza navodi se da su djelatnice krive za opstrukciju rada novoizabranih ljudi u klinici, te da su sakrile i neadekvatno skladištile lijekove.

- Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to - uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti - nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu, što je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative, priopćilo je Ravnateljstvo KBC-a Rijeka.

 Sve tri u KBC-u radile su četrdesetak godina. 

- Otkaz sam dobila 12. kolovoza, s tim da sam 11. saznala da imam karcinom pluća. Nisam kriva, ni ja ni prof. Lovasić ni kolegica Vlasta, to je ono što mogu reći, rekla je Dinka Milinković, medicinska sestra.

O ozbiljnoj bolesti medicinske sestre, kažu u upravi bolnice, nisu imali saznanja. Predsjednica Sindikata - vidno uzrujana.

- Dati sestrama otkaz ugovora o radu koje su bolesne, koje su životni radni vijek provele liječeći najteže bolesnike u nemogućim uvjetima rada, obavljajući poslove za koje nisu kvalificirane i dobit sad otkaz, pa to je dno dna, poručuje Radmila Čahut Jurišić, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.

U Sindikatu ističu da u Klinici nedostaje ljudi, pa svi rade više nego što moraju i mogu. Od inspekcije Ministarstva zdravstva zatražili su izvid u riječkom KBC-u, no kažu da on do danas nije obavljen. Uprava bolnice je, s druge strane, protiv zaposlenica podnijela prijave.

- Podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima, zbog čega u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi dodatne informacije, stoji u priopćenju Ravnateljstva KBC-a Rijeka.

Klinika radi nesmetano, navodi uprava KBC-a. U Sindikatu se nadaju da će izvanredni otkazi ipak biti poništeni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!