Pejčinović Burić: GRETA ponudila pomoć Vijeća Europe svim zemljama

24.03.2022.

20:19

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić

Foto: HTV / HRT

Donedavno je i Rusija bila članica Vijeća Europe. Uz oštru osudu agresije na Ukrajinu, izbačena je iz članstva organizacije koja promiče vladavinu ljudskih prava i demokraciju. S glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić razgovarao je Branko Nađvinski.

- Ovo je zaista najveći i najbrže rastući egzodus nakon 2. svjetskog rata. U 4 tjedna agresije na Ukrajinu skoro 4 milijuna stanovnika je napustilo zemlju i uglavnom je za prvu ruku smješteno u susjednim zemljama. Velika opasnost u takvim okolnostima gdje je gotovo nemoguće osigurati najbolje uvjete - ekspertiza Vijeća Europe koju donosi konvencija o sprječavanju trgovine ljudima i njezino tijelo koje u njeno ime radi "GRETA" je već dalo neke podatke. Žene i djeca su najosjetljiviji. Oni čine oko 90 posto osoba koje su izbjegle. One su istovremeno u raznim okolnostima, posebno ovim ratnim, direktno izloženi trgovcima ljudima ili dugim kriminalcima. "GRETA" je ponudila pomoć Vijeća Europe svim zemljama koje primaju izbjeglice. Treba naglasiti da je zbog toga posebno važna identifikacija osoba, a posebno i prevencija. Osnažiti ljude tako da ima se kažu njihova prava, na jeziku koji razumiju, istaknula je.

- Mi nismo ni humanitarna ni sigurnosna organizacija koje su sigurno sada na prvoj fronti pomoći Ukrajini. Nedavno sam razgovarala s glavnom državnom odvjetnicom Ukrajine, s kojom inače surađujemo oko pravosudne reforme, koja je u ovom kontekstu direktno tražila pomoć Vijeća Europe upravo našu ekspertizu u području prikupljanja i dokumentiranja teških kršenja ljudskih prava i ratnih zločina s ciljem da u budućnosti ti dokumenti budu korisni za eventualno procesuiranje, kazala je.

Rusija izbačena iz Vijeća Europe, postupci u tijeku

- Četvrtina trenutnih postupaka koji su u tijeku otpada na Rusiju, njih oko 18.000. Europska konvencija za ljudska prava 6 mjeseci nakon prestanka članstva, znači do 16. rujna i sve činjenice kršenja ljudskih prava, kao i pritužbe koje dođu pred sud će se procesuirati. Znači važno je kad su se kršenja dogodila. Prvo je zabrana mučenja i nepripadajućeg ponašanja, drugo je pristup sudu i pravo na pravično suđenje, treću skupinu čine pravo na zaštitu obiteljskog i privatnog života i vrlo važnu skupinu čine pravo na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. Iz toga se vidi koliko su važna prava koja će nažalost prestati kontrolirati Vijeće Europe, istaknula je.

- Da bi se ponovno postala članica Vijeća Europe Rusija bi morala poštivati temelje demokracije i vladavine prava u stvarnosti, a naravno nakon toga treba željeti pristupiti Vijeću Europe i slijedi ista procedura kao kad je prvi put ulazila, objasnila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!