Atalić: Nakon potresa spoznali smo koliko se zgrade nisu održavale

22.03.2023.

19:45

Autor: Branko Nađvinski/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Josip Atalić, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

Josip Atalić, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

Foto: HRT / HTV

Kao odgovor na potrebu za obnovom, na prvu godišnjicu potresa organizirana je prva Hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu. Druga je počela danas i ponovno su se okupili ugledni stručnjaci koji se bave tom problematikom. Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da je izuzetno iznenađen niskom razinom svijesti o potresu, odnosno time što su ljudi radili s rekonstrukcijama svojih zgrada i koliko ih zapravo nisu održavali.

Nakon potresa je obećana brza obnova, a to se nije dogodilo. U međuvremenu je donesen i Zakon o obnovi, a Atalić smatra da se sada ide u pravome smjeru. 

- Utaban je put. Imali smo proces učenja, proces prilagodbe. Mora proći taj proces prilagodbe i bildanja kapaciteta i mislim da smo sada dosegli tu razinu svijesti, kazao je.

Atalić moli građane da dostave podatke o svojim zgradama


U tijeku je izrada baze podataka o građevinama u gradu Zagrebu. Ima ih oko 300.000. Atalić smatra da je baza podataka od presudnog značaja kako bi se mogle donositi neke strateške odluke i preciznije raditi neke stvari. 

- Više puta smo molili građane da na stranicama Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo upišu podatke o svojim zgradama. To nam je presudno. Bit će najgore ako nakon potresa opet počnemo kukati i o vlasti i o struci, ako građani nemaju tu svijest da nam pomognu, istaknuo je među ostalim Josip Atalić.       

Govoreći o Hrvatskoj konferenciji o potresnom inženjerstvu koja se trenutačno održava u Zagrebu, Atalić je kazao da im je cilj bio da ne bude tek jedna od konferencija te da su pozvani vrhunski stručnjaci.

Potreban je zakon o potresu


Zalaže se za donošenje zakona o potresu koji bi na jednom mjestu obuhvatio sve bitno što se tiče potresa, počevši od toga što prvo treba učiniti, tko prvi izlazi van iz bojekta, što će biti s ocjenom koju inženjer markicom stavi na zgradu, kakve ona ima reperkusije na obnovu kasnije i slično. Napominje da je vrlo bitno imati sve jasno u vezi s tim.

- Bitno je da se ne učimo u hodu i da ne prilagođavamo sustav u hodu. S tim bismo podigli svijest rizika od potresa, pa bi i građani ulagali, naglasio je Atalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!