19:24 / 21.06.2021.

Autor: Branko Nađvinski/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Tucaković: Obnavljanje vatrogasne opreme je proces koji mora biti stalan

Pripreme za protupožarnu sezonu

Pripreme za protupožarnu sezonu

Foto: Dnevnik / HRT

Dobro je što će se taj način obnavljanja voznog parka nastaviti, obnavljanje vatrogasne opreme je proces koji mora biti stalan, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Dnevnik HTV-a i govorio o pripremama za protupožarnu sezonu.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik je prvo zahvalio vladi Republike Hrvatske i svim ministrima na potpori sustavu vatrogastva.

- Vidjelo se poslije onog požara 2017. godine da je bila velika potreba za opremom, putem sveobuhvatne analize koju smo napravili. Preko 450 vozila, od pick-upova, kombi vozila, i autocisterni, je ušlo u sustav vatrogastva. Dobro je što će se taj način obnavljanja voznog parka nastaviti, rekao je Slavko Tucaković.

Tucaković dodaje da je obnavljanje vatrogasne opreme proces koji mora biti stalan.

Vatrogasna vozila i kanaderi

Prosječna starost vatrogasnog vozila je 23 i pol godine.

- Vozila jesu stara, ali nemaju puno kilometara i potpuno su operativno spremna, vatrogasci o njima vode brigu. Trenutačno je prosjek starosti vozila 23,5 godina u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i 17 godina u javnim postrojbama, a ovim doprinosom će se prosječna starost smanjiti,zaključio je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik kaže da je do šest kanadera svake godine spremno za sezonu.

- Naravno, imaju svoje cikličke preglede, tjedne, mjesečne, ono što se mora napraviti. Imamo i naše vrle ljude, pilote kanadera i tehničare koji na dnevnoj bazi svojim znanjem osposobljavaju kanadere za daljnji rad. Pregovori ovih dana su da se preko Europske unije nabave dva nova kanadera, oko 2025./2026. godine. Tu je nosioc ministarstvo unutarnjih poslova, pojasnio je Tucaković.

Dodao je kako se radi na tome i da se zračna flota mora obnavljati.

- Hrvatsko vatrogastvo je po prvi puta ušlo u nacionalnu strategiju razvoja i radi svoju strategiju vatrogastva kako bismo se uopće mogli javljati za fondove. Treba naglasiti da je sada nosioc svih fondova Ministarstvo unutarnjih fondova i veliki broj sredstava je došao preko njih za obnovu voznoga parka u Republici Hrvatskoj, rekao je Slavko Tucaković.

Suradnja lokalnih jedinica

- Sve jedinica lokalnih samouprava imaju sasvim drugo razmišljanje od požara 2017. kada smo dobivali 30-ak ažuriranih planova, danas preko 300 dolazi svake godine, gdje se rade planovi čišćenja i krčenja puteva, kaže Tucaković.

Naglašava kako je to izrazito važno kako bi, čak i kad se požar dogodi, vatrogasci mogli pravovremeno intervenirati i pristupiti mu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!