Bago: Hrvatska nema jasnu vanjskotrgovinsku politiku

21:05 / 01.09.2021.

Autor: Branko Nađvninski/Dnevnik/HRT

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici

Foto: Dnevnik / HRT

Primjetno je jačanje izvoza, koji je u prvih šest mjeseci čak 27 posto veći nego lani. Nažalost, vanjskotrgovinski manjak i dalje je golem, a bez snažnije podrške izvoznicima prijeti nam anemičan gospodarski rast - upozoravaju poduzetnici na 16. konvenciji Hrvatskih izvoznika, na kojoj su dodijeljene nagrade "Zlatni ključ".


O zlatnom ključu koji otvara vrata međunarodnog tržišta, razgovaralo se u Dnevniku HTV-a s predsjednikom udruge Hrvatski izvoznici, Darinkom Bagom

Bago, je rekao kako Hrvatska nema jasnu vanjsko trgovinsku politiku.

- Industrijska politika je postojala do 2020. godine i dio te politike je bila i vanjsko trgovinska politika i jedan od razloga zašto smo stavili kao prvu točku onoga što očekujemo od Vlade je da se što prije definira vanjsko trgovinsku politiku, rekao je.

Na pitanje kako povećati izvozničku bazu u Hrvatskoj, Bago je rekao kako je Hrvatska zemlja s malim brojem stanovnika i tržište za svaki proizvod je ograničeno, prema tome nama odgovara visoka povezanost s drugim zemljama.

- Da bi imali proizvode visoke kvalitete, mi moramo imati visoke investicije strane, ali i domaće i svi potencijali moraju biti u funkciji izvoza. Na žalost, to kod nas nije slučaj, istaknuo je.

Govori kako je EU donijela svoj Zeleni plan koji je zapravo energetsko osamostaljenje i u tom Zelenom planu i digitalnoj transformaciji leži cijela tajna. To su proizvodi visoko tehnološki. 

- Mi na žalost na vrlo smo niskoj poziciji. U zadnje tri-četiri godine izvoz visoko tehnoloških proizvoda pada i to je na nivou 800-900 milijuna eura, ističe.

Bago govori kako se stvara dojam da je realizacija po zaposlenom veća nego što jest i pokazuje se da su izvoznici u jako dobrom stanju, no to nije tako.

Na pitanje može li Hrvatska temeljiti gospodarski rast na turizmu, Bago je konstatirao kako ne bismo smjeli smanjivati turizam zato što on ima niz pozitivnih efekata. On podiže prihod stanovnicima, izvanredan je marketing za zemlju, ali turizam je veoma lomljiv, što smo vidjeli u dobi pandemije.

- Mi bi trebali povećati udio industrije u izvozu, tako da s turizmom koji bi trebao imati dalji rast povećamo i dođemo u poziciju koja nam daje puno veći BDP, rekao je.

Bago je kazao kako su izvješća o mirovinskim fondovima prilično tajnovita, ali što se zna, malo je iz njih uloženo u gospodarstvo, što nije dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!