Sunko: Pritvoreni hrvatski državljani odlučili su se za punu suradnju s istražiteljima

11.08.2023.

19:34

Autor: Branko Nađvinski/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Hrvatski ambasador u Grčkoj, Aleksandar Sunko

Hrvatski ambasador u Grčkoj, Aleksandar Sunko

Foto: HTV / HRT

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je ambasador Republike Hrvatske u Grčkoj, Aleksandar Sunko. Komentirao je današnja događanja u Ateni. Otkrio je u kakvom su stanju navijači koje je posjetio te kada bi istražni sudac mogao donijeti odluku o tome hoće li privedeni biti prekršajno ili kazneno gonjeni.

Ambasador Aleksandar Sunko istaknuo je kako postoje "uvjerenja grčkih vlasti o držanju rasporeda". Otkrio je i kada bi postupak trebao biti gotov.

- Uvjeravanja grčkih vlasti imamo da će se držati rasporeda. To je za sada tako. Njih ima stotinjak. Prvih tridesetak se danas ispituje i ta skupina se približava kraju postupka. Prema tome, do kraja vikenda bi trebalo biti završeno, rekao je ambasador.

- Odluke se objavljuju istim ritmom kako se završavaju pitanja suca istrage. Oni mogu biti kažnjeni prekršajno, može ih se osloboditi ili mogu biti kazneno gonjeni, dodao je.


"Neke primjedbe pritvorenih su uvažene"


Ambasador je otkrio kako su Grci uvažili neke od primjedbi pritvorenih navijača.

- Razgovarali smo odmah nakon posjeta pritvoru. Neke su primjedbe uvažene. To se osobito odnosi na pravo na pravodobne liječničke konzultacije, higijenske potrepštine i druga pitanja vezana za tehničke uvijete zadržavanja u pritvora. Nastojimo djelovati na konkretna pitanja. U pravni meritum ne možemo ulaziti, ustvrdio je.

Sunko je poručio kako su se svi pritvoreni izjasnili nevinima.

- Razgovarao sam sa svim pritvorenicima. Svi oni se očituju nedužnima za optužbe koje im se stavljaju na teret, kazao je.

DNK analiza, forenzičari rade na otkrivanju istine


Sunko je naglasio kako rezultati analiza još nisu objavljeni. Dodao je kako su se pritvoreni odlučili za "punu suradnju".

- Rezultati analiza još nisu obznanjeni. Hrvatski državljani su se odlučili za punu suradnju s istražiteljima i dali su svoje uzorke DNA. Vjerujem da su time izabrali ispravnu taktiku jer je to najbolji način da forenzičari egzaktno utvrde istinu, što je svima u interesu, zaključio je.

Pojačan interes domaćih medija i javnosti


Ambasador je rekao kako je istina da je ovom događaju posvećeno mnogo pozornosti u grčkoj javnosti. Ipak, ustvrdio je da pažnja nije usmjerena isključivo na hrvatske navijače, koliko na problem izgreda i nasilja u cjelini.

- Istina je da je pojačan interes medija i javnosti. Situacija je osobito emocionalna danas kada većina informativnih emisija u Grčkoj prenosi kadrove sa sprovoda mladića koji je izgubio život. Kako vidimo, sudski postupak je krenuo prilično rutinski i ne treba očekivati kako će atmosfera izvan sudnice bitno utjecati na sud, rekao je.

- Vjerujem da neće (utjecati na pravni tijek istrage), jer su mediji fokusirani na problem navijačkog nasilja koje je prisutno ovdje ili u drugim zemljama. Nisu toliko koncentrirani na državu podrijetla ili nacionalnost osumnjičenih, iako se spominje da su to navijači Dinama, Bad Blue Boysi, dodao je.

Sunko je poručio kako MVEP "revidira sigurnosne preporuke" za putovanje hrvatskih državljana u Grčku. Pozvao je javnost da prati preporuke ministarstva.

- Revidiraju se sigurnosne preporuke. One ovise o sigurnosnoj procjeni mjerodavnih službi. Na snazi su preporuke i bez obzira na ovo, koje imaju svoj sigurnosni aspekt. Poručujem svima koji žele putovati u Grčku da prate preporuke na stranicama MVEP-a, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!