Akcija protiv utajivača poreza: 42 osumnjičenih, u 'džep' spremili 50 milijuna kuna

27.10.2021.

10:46

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Akcija protiv utajivača poreza

Akcija protiv utajivača poreza

Foto: Dnevnik / HRT

USKOK i policija proveli su još jednu veliku antikorupcijsku akciju, ovaj put usmjerenu na utajivače poreza. Uhićene su 42 osobe na području Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, dok su dva osumnjičenika otprije u zatvoru.

Prema službenim informacijama, sumnja se na kaznena djela s područja gospodarskog kriminaliteta, odnosno utaju poreza. U akciji koja je počela rano jutros sudjelovalo je čak 180 policajaca, a pretraženi su stambeni i poslovni prostori na više lokacija. 


- Riječ je o kaznenim djelima protiv gospodarstva, obuhvaćen je veći broj osoba, pošto su izvidi u tijeku ne mogu previše toga reći osim da su tijeku dokazne radnje između ostalog i ispitivanja, i tijekom sutrašnjeg dana možemo očekivati prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora ili puštanje na slobodu, izjavio je Viktor Makovac, odvjetnik jednog od osumnjičenih.

- Prema neslužbenim informacijama 50 milijuna kuna iznosi ta nepripadajuća imovinska korist za koju istražitelji vjeruju da osumnjičenici navodno među sobom podijelili, odnosno da su pribavili tu korist utajom poreza, pranjem novca, odnosno izbjegavanje poreznog nadzora, kaže novinarka Jelena Bokun za Dnevnik HTV-a.

Čak 39 uhićenih

- Vjeruje se da se to sve događa od siječnja 2019. godine, da su novac podijelili među sobom te ga trošili na različite načine. Možemo slobodno reći da je ovo akcija velikih brojeva, između ostalog 39 osumnjičenih u sklopu akcije, od toga dvoje ranije u zatvoru, 37 uhićeno je tijekom današnjeg dana, najviše, čak 22 s područja Splita,13 osoba s područja Zagreba, te jedna osoba iz Pule, odnosno Dubrovnika, prenosi novinarka.

"U akciji sudjelovalo 180 policijskih službenika"

- Iznimno velik broj policajaca sudjelovao je u samoj akciji, njih čak 180 raspoređenih u timove krenuli su u akciju u ranim jutarnjim satima, tada su krenula uhićenja, a nakon toga i pretresi kuća, stanova, poslovnih prostora, ureda, pa čak i automobila. Ono što se neslužbeno saznaje je da na čelu te organizacije stoje dva muškarca, službenih konkretnih detalja još nema, njih bismo trebali saznati tijekom sutrašnjeg dana. Ono što se trenutačno događa jest ispitivanje osumnjičenih, iznimno ih je velik broj tako da je sasvim sigurno da će to potrajati do kasnih noćnih sati i nastavlja se sutra ujutro kad će biti poznatije više službenih podataka o samoj akciji, a znat ćemo hoće li i netko od njih ili pak svi provesti neko naredno vrijeme u istražnom zatvoru, izvijestila je Jelena Bokun.

Oglasili se policija i DORH

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Realizacija je započeta u jutarnjim satima te je na području Policijske uprave zagrebačke, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske uhićeno više desetaka osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a u akciji sudjeluje 180 policijskih službenika, objavio je MUP.

O slučaju se oglasio i DORH na službenim stranicama:

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje, koje se provode u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnose se na više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile porezna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", objavio je DORH na svojim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!