20:55 / 05.11.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/P.F./HRT

Vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav

Sudski predmeti

Sudski predmeti

Foto: Dnevnik / HRT

Od novog se predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića mnogo očekuje. No, pitanje je koliko će biti i izravno uključen u provedbu nužne, najavljene reforme pravosuđa. Obilježavanje 20. obljetnice Akademije pravnih znanosti, koja je često vrijedan dionik u pravnim raspravama i konstruktivni kritičar, bila je prilika da o sljedećim koracima novinarka HTV-a Jelena Bokun pita neke od ključnih ljudi vezanih uz pravosuđe.

Percepcija javnosti da je pravosuđe korumpirano, neujednačeno, tromo i sporo vrlo je česta. Ministar tog resora svjestan je problema i navodi da Ministarstvo aktivno radi kako bi se stanje poboljšalo.

- Cilj tih akcijskih planova je smanjiti broj neriješenih predmeta, riješiti sve predmete starije od sedam godina i posebnu pozornost posvetiti predmetima u kojima nastupa zastara, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Plan, organizacija, a zatim i odgovornost za provedbu planova - tako reformu vidi novi predsjednik Vrhovnog suda.

- Kad to napravite, znači to mora imati glavu i rep i nekako svi trebaju biti usklađeni tako da približno i promjene propisa i sudske prakse idu koordinirano. Jer ako svako vuče na svoju stranu, onda puno rezultata nema, smatra predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

I predsjednik Ustavnog suda načelno podupire svaku promjenu nabolje.

- Ono što ja mogu reći je da se svi slažemo da pravosuđe mora biti što efikasnije i svi napori koji se u tom pravcu čine su dobrodošli, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

No, prave promjene nema bez izmjena zakonodavnog okvira. Jednim od najvećih problema smatraju se dugotrajni sudski postupci.

- Propisat ćemo rokove u kojima prvostupanjski sudovi moraju okončati postupak, rokovi u kojima Vrhovni sud mora donijeti odluku o dopuštenju revizije i odluku o reviziji, najavio je ministar Malenica.

I pravosuđe se prilagođuje okolnostima u kojima živimo. Izmjenama zakona uvodi se mogućnost održavanja ročišta na daljinu te će okrivljenici izjave moći davati i putem interneta. A jedan od važnijih ciljeva koji se reformama želi postići vraćanje je povjerenja građana u sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!