I u Hrvatskoj organiziran Klimatski marš za opstanak

12.11.2021.

20:12

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Marš za opstanak"

"Marš za opstanak"

Foto: Dnevnik / HRT

Kao i u ostalim državama i u Hrvatskoj je organiziran Klimatski marš za opstanak, u povodu posljednjeg dana konferencije u Glasgowu na kojoj države odlučuju o svojim klimatskim politikama kojima će se odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize. HTV-ova reporterka Jelena Bokun kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako se na zagrebačkom Zrinjevcu može čuti poruka da je klimatska kriza gorući problem i da ona zahtijeva djelovanje odmah. 

Prosvjednika je nekoliko stotina, a krenuli su ispred Hrvatskog narodnog kazališta, pa središtem Zagreba i na kraju su se okupili na Zrinjevcu, gdje još uvijek traje "Marš za opstanak".

Među prosvjednicima je najviše mladih, koji kažu da ne žele biti generacija koja je upamćena da nije djelovala, a da su svjedočili svim promjenama koje se događaju. 

- S obzirom na to da smo do sada imali 25 ovakvih neuspješnih konferencija, mi i dalje hrlimo prema 4.5 stupnjeva globalnog zatopljenja u idućih sto godina. Nijedna država članica se nije pridržavala tog sporazuma, takva je i bila ova konferencija. Naša ocjena je da je to bila skupa formalnost, rekla je suorganizatorica Lora Rajić.

- Htjela sam podržati prosvjed za zaustavljanje, odnosno ublažavanje klimatskih promjena, dodala je prosvjednica.

- Prije svega zato što je to važna tema, ne samo za našu generaciju nego i za generacije koje dolaze, poručila je druga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!