Spremate li se u SAD, na boravak do 90 dana, evo što trebate znati

25.10.2021.

22:42

Autor: Jelena Bokun/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Jednostavna procedura za putovanje u SAD

Jednostavna procedura za putovanje u SAD

Foto: Izvor: / Shutterstock

Velik je interes hrvatskih državljana za putovanje u Sjedinjene Američke Države nakon što je u subotu objavljena odluka o ukidanju viza. Američko veleposlanstvo još je jednom objasnilo sada vrlo jednostavnu proceduru za putovanje u SAD.

Želite li obići neke od najpoznatijih američkih znamenitosti ili vas čeka poslovno putovanje u SAD - ako traje do 90 dana, za to više ne trebate vizu.

- Ovaj događaj potvrđuje to partnerstvo, olakšava Hrvatima da vide SAD, da otputuju tamo. Mislim da je to vrlo važno i uzbudljivo, rekla je Ashley Inman, vice konzulica u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

Procedura koja vam omogućuje turistički ili poslovni posjet SAD-u sada je jednostavnija i brža. Prije nego što počnete pakirati torbe, morate se prijaviti u sustav ESTA, gdje unesete svoje osobne podatke te presliku putovnice. Morate uplatiti 14 dolara, odnosno 90-ak kuna i sve to učiniti 72 sata prije putovanja. Uz podnošenje zahtjeva građani ne trebaju dati detaljan plan putovanja. Za ovakav brži ulazak u SAD postoje iznimke. 

- Svi se mogu prijaviti, ali ako vam je viza u prošlosti odbijena ili postoji nešto što bi moglo stvoriti problem s vašom prijavom, npr. ako ste bili uhićeni ili ste imali problema s migracijskim uredom, predlažemo da se prijavite za vizu, ovdje u američkom veleposlanstvu ili u nekom drugom veleposlanstvu ili konzulatu, govori Inman.

Za sva putovanja dulja od 90 dana, rad ili, pak, studiranje i dalje će biti potrebna viza.

- Moraju se prijaviti na stranici američkog veleposlanstva, postupak je isti kao prije ESTA-e, imamo ga i dalje za ishođenje viza, naglašava.

Uz obveznu dokumentaciju, dio je procedure i razgovor u veleposlanstvu. Taj je postupak dulji, složeniji i skuplji. Troškovi za tzv. B1/B2 poslovne, odnosno turističke vize iznose 160 dolara. Iako u veleposlanstvu još nemaju službenih podataka vezano za interes za ulazak u SAD bez vize, kažu, iznimno je dobar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!