Sljemenska žičara i dalje bez dozvole

16.08.2021.

20:33

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Sljemenska žičara i dalje bez dozvole

Sljemenska žičara i dalje bez dozvole

Foto: Dnevnik / HRT

Umjesto da u zagrebački gradski proračun počinje vraćati bar dio od uloženih 700 milijuna kuna, sljemenska žičara već mjesecima stoji, a tako će biti sve dok se ne završi sudski spor. 

Na tišinu i mir sljemenske šume u kojima je uživala proteklih 50 godina, gospođa Alica može zaboraviti. 


Već su testne vožnje nove žičare koja joj je sad u susjedstvu bile dobar pokazatelj kako će to zvučati u budućnosti.


- Čim počne trese se sve i onda osjetim pod nogama, u kuhinji, smeta. Vani ne možete sjediti kad oni počnu 'hučati', trebali biste doći kad vozi, opisuje Alica Koudela, Nad tunelom.


Službeno još ne vozi, a kako će to izgledati uz svakodnevne vožnje, pitaju se stanovnici okolnih kuća. Vikendica Miroslava Sakača u neposrednoj je blizini. 


- Još ovi kotačići, ja sam se njih bojao, ali navikneš se, k'o tramvaj. Međutim, bruji dolje nešto, to je zvuk k'o da gore po nebu ide jato aviona, bombardera, ne znam, priča Miroslav Sakač, Nad tunelom.


Bunili su se građani, pa je reagirao i Državni inspektorat.


Gondole stoje, prihoda nema. Razlog - Državni inspektorat nakon tehničkog pregleda žičare da je negativno mišljenje. Navode kako je ZET kao investitor nije dao izvještaj o mjerenju razine buke. ZET se na tu odluku žalio, a Inspektorat ju je ponovno odbio. No, investitor ne odustaje. 


Iz Grada tvrde da je buka koja nastaje prilikom rada žičare u granicama onoga što je dopušteno, a najavljuju da bi ona u budućnosti, nakon tisuću sati odrađenih trebala biti manje.


Kako bez pozitivnog mišljenja Inspektorata ne mogu dobiti devetu, ujedno i posljednju dozvolu, ZET, odnosno Grad pravdu su odlučili potražiti na sudu.


Do pravomoćne sudske odluke, jedina buka koja će se čuti u blizini je ona automobilska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!