Upitna vjerodostojnost podataka: Je li Zagreb doista među najonečišćenijim gradovima?

01.11.2021.

10:06

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/V.G., B.A./HRT

Zagreb

Zagreb

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Prema podacima IQAira, švicarskog portala koji svakodnevno objavljuje podatke u vezi s kvalitetom zraka diljem svijeta, Zagreb je jutros bio među tri grada u kojima su izmjerene najviše vrijednosti lebdećih čestica u zraku, uz pakistanski Lahore i indijski Delhi. Pomalo je čudno to što je prema objavljenim rezultatima zrak u Zagrebu onečišćeniji od, primjerice, onog u indijskim megapolisima. Upitno je koliko su takvi podaci vjerodostojni jer, kako je u središnjem HTV-ovu Dnevniku istaknula prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka PMF-a, riječ je o stranici koju održava tvrtka koja se bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka, a osim podataka postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, korišteni su i neki neobični poput "Tabacco Travno".

- Radi se o tome da je u ovo doba godine emisija onečišćujućih tvari veća zbog grijanja. Zatim, meteorološki uvjeti jesu pogodni da koncentracije budu veće jer je vjetar vrlo slab, rekla je Bencetić Klaić komentirajući informacije o onečišćenju.


- Još jedna stvar koja je zapravo doprinijela ovom publicitetu je to da su se informacije skupljale s jedne web stranice koju održava firma koja se inače bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje zraka i objavljuje sve njoj dostupne podatke koji su prisutni na webu, bez obzira na njihovu kvalitetu. Tako da, uz ove podatke naših postaja, Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koristi i neke neobične poput "Tabacco Travno", dodala je.

Bencetić Klaić je prije toga u HTV-ovoj emisiji Studio 4 istaknula kako za Tabacco Travno nemaju informacija ni tko, ni što, ni kojim uređajem se mjeri.


- Baš pratim zadnjih dana, tamo se očitavaju najveće vrijednosti lebdećih čestica. Kad imate dva manja broja i treći veliki te zbrojite i podijelite s tri, dobijete prilično veliki prosjek, objasnila je. Treba gledati otkud se podaci uzimaju, poručila je.


Bencetić Klaić je u večerašnjem Dnevniku poručila da bi ljudi trebali gledati podatke na Državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka jer se tu zna kojim metodama i instrumentima se koncentracije mjere.


- Činjenica je da je u središtu grada koncentracija lebdećih čestica, konkretno danas, bila manja nego u Dugavama. Naprosto, tu su i uvjeti drugačiji, pretpostavljam da se u relativnoj blizini Dugava nalazi više kuća koje koriste peći, griju se na drva, što doprinosi većim koncentracijama, a, za razliku od toga, u središtu grada prevladava grijanje na plin, rekla je Bencetić Klaić.

"Nije dugoročno zabrinjavajuće"


Istaknula je i da nije bitno samo kolika je koncentracija u nekom satu, nego koliko dugo vremena je osoba izložena određenoj koncentraciji - biti dulje vrijeme izložen umjereno povišenoj koncentraciji može biti opasnije nego kratko vrijeme biti izložen visokoj koncentraciji.


Poručila je i da ovakva situacija dugoročno nije zabrinjavajuća.


- Nije dugoročno zabrinjavajuće. Čim padne prva kiša, atmosfera će se pročistiti. Također, i u onim situacijama kada je vjetrovitije, koncentracije u principu budu manje. To je jedan prirodni ciklus, koncentracije rastu i padaju, pogotovo zimi budu veće, jer je i emisija veća, a vremenski uvjeti pogoduju višim koncentracijama, zaključila je Bencetić Klaić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!